Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Rozpoznawanie języka po słowie kluczowym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krisu
Witam,

chciałbym się poradzić, w jaki sposób rozwiązać problem, by był jak najbardziej efektywny i optymalny.

Otóż mam stronę i chciałbym ją przetłumaczyć na inne języki. (Nie interesuje mnie język przeglądarki użytkownika, ani to z jakiego jest kraju), po prostu program ma rozpoznawać język na podstawie ok 20 słów kluczowych. I tutaj moje pytanie, czy lepiej oprzeć to na tablicy wielowymiarowej czy na bazie danych MySQL? Chodzi o szybkość wyszukiwania tych słów oraz łatwość operowania na nich. Łączna ilość słów jest przewidziana na ok 600 po 20 na 30 języków.
Kamil Jura
Pomysł ciekawy smile.gif sam myślałem o czymś takim w moich projektach. Ale do rzeczy:

Moim zdaniem najlepsza jest do tego baza mysql. Napisz sobie coś do edycji tych keywordów i masz obsługę z głowy, a co do szybkości to sprawę rozwiąże cache.
dr_bonzo
A pokaz algorytm - bo na razie przedstawiles problem zbyt ogolnie, nie wiadomo ile razy bedziesz sie odwolywal do tych elementow, jak je przeszukuwal itp.

OT: tak sie zastanawiam co ty w ogole chcesz zrobic, i chyba w koncu zrozumialem: user wpisuje tresc, a ty rozpoznajesz jej jezyk i zapisujesz jako tlumaczenie w jezyku X? O_O
Hpsi
ja bym to zrobił na bazie danych |id|slowo|jezyk i porostu wyszukujesz jesli jest dane slowo to przyjmuje ze ten jezyk i koniec
Krisu
Algorytmu jako takiego nie mam. Chodzi o to, że będę sprawdzał każde słowo po kolei aż do wyznaczenia odpowiedniego języka. Wtedy pozostałe słowa kluczowe już bez sprawdzania przypasuję jako domyślne. W sumie łatwa i szybka edycja tych słów byłaby dobrym sposobem, więc przychylę się chyba do bazy danych. Odwołań będzie ok 10 000 na dzień.
Kamil Jura
@Hpsi+

O tym mowa właśnie

[sq] SELECT `jezyk` FROM `slowa` WHERE slowo = $slowo [/sql]

Później np. wynik wstawiasz do include z plikiem językowym i po sprawie. No i tak jak mówiłem cache przy tym jest niezbędne jeśli chcesz mieć wysoką wydajność.
Krisu
Chyba tak będzie dobrze smile.gif Dzięki za rady winksmiley.jpg

Cytat(dr_bonzo @ 25.02.2009, 12:14:23 ) *
OT: tak sie zastanawiam co ty w ogole chcesz zrobic, i chyba w koncu zrozumialem: user wpisuje tresc, a ty rozpoznajesz jej jezyk i zapisujesz jako tlumaczenie w jezyku X? O_O

Chodzi o grę... jest wiele serwerów, a co za tym idzie wiele słów kluczowych. Na każdym serwerze występuje ich ok 20 i mają swoje odpowiedniki na innych serwerach. Po prostu po wpisanych słowach chcę sprawdzać co to za serwer i pozostałe słowa ustawić już jako domyślne. W celu weryfikacji poprawności oraz zaoszczędzenia czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.