Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] Pierwsza witryna na powaznie - jak sie zabrac ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Yacho
Chce zrobic pierwsza witrynke ktora w validatorach i ogolnie bedzie wygladac dobrze bedzie zgodna ze specyfikacjami i bedzie dzialac na wszystkich przegladarkach

Zapanowalem sobie to tak :

index php - glowna strona - podzial tabela na sekcje - sekcja kazda includuje plik php ktory wyswietla odpowiedni kawalek wiec wszystkie operacje nei ebda dokonywane na index.php a na kawalkach kodu ktore potem pozbiera sie do kupy

Mam tylko taki problem - nigdy nei moge spokojnie oddzielic tego co ma byc w html od styli - tzn zawsze w dokumiecie html zawre jakies deklaracje ktore potem w polaczeniu ze stylami daje to mizerny efekt - mozecie napisac jakies porady dla poczatkujacego - jak pisac html i php zeby potem bez problemu to ostylowac ? nie wiem np zawierac dokladnie kazdy text w <p></p> zeby potem ladnie w to styl wrzucic czy jakies inne wskazowki ktore mi sie przydadza - moze wogole powinienem porzucic tabele na rzecz divow ? nigdy nie mialem z nimi stycznosci ale ze strona sie nei spieszy wiec moge czytac - jestem wdzieczny za wszelka pomoc i linki (najleipej .pl)
medec
zapomnij o <p>. uzywaj jesli juz <font> choc najlepiej wogole <div>+CSS

docelowo rezygnuje sie z tabel. specyfikacja XHTMLa 1.1 nie pozwala juz na ich uzywanie.

a czemu Ci style nie dzialaja?? sprawdz sobie kod tego co Ci taki skrypt wypluwa. moze podales zle id, czy name danego diva, moze zamiast class="" napisales style""??
zalew
Cytat
zapomnij o <p>. uzywaj jesli juz <font> choc najlepiej wogole <div>+CSS

<span>... font poszedl do lamusa, a do uzywania wewnatrz tekstu sluzy wlasnie span nie div
Dominik
Cytat
docelowo rezygnuje sie z tabel. specyfikacja XHTMLa 1.1 nie pozwala juz na ich uzywanie.

Slusznie ze rezygnujesz ale z tym ze specyfikacja XHTML-a 1.1 nie pozwala to juz przesadziles. Slowa tam o tym nie ma (co nie znaczy ze taki tred jest zalecany przez W3C). Poza tym zabrzmialo to jakby w specyfikacji zlikwidowano znacznik < table > (a tak nie jest, porostu chodzi o to zeby tabele zluzyly do tabel i tylko do tabel)
Yacho
dobra a czy mozna prosic jakis przyklad uzycia DIV do rozplanowannia strony ? najlepiej kod+wizualizacja+jaies text o tym jak poprwanie zaczac pisac w xhtmlu
zalew
wired.com - pierwszy i chyba najlepszy przyklad wielkiego serwisu na xhtml...
Yacho
no ale raczej myslalem o jakims kursie dla poczatkujacych biggrin.gif
kossa
http://php.pl/viewtopic.php?t=1861

nie trzeba bylo daleko szukac smile.gif

Kossa
medec
tak - fakt. rozpedzilem sie nieco smile.gif
oczywiscie <span> do formatowania tekstu, <div> do formatowania blokow.
PiotrM
Tak dla ścisłości to nie zapominaj o znaczniku <p>. HXTML z całą pewnością nie uwalnia od myślenia, a wręcz przeciwnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.