Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tpop3d -moze troche OT ale tez dotyczy MySQL - skomplikowane
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Yacho
Wiec z gory przepraszam ze mecze czyms co nie do konca jest zgodne z tematyka forum - z gory przepraszam tez ze prosze odrazu o "gotowca" ale zupelnie nie mam pojecia jak to ugryzc proboje proboje i nic..

Wiec do rzeczy :

http://www.ex-parrot.com/~chris/tpop3d/REA...ADME.auth_mysql <-tu jest upisane jak powinno wygladac zapytanie do bazy oraz samna struktura bazy tpop3d.... moj przypadek jest jednak nieco inny to znaczy... :

domain_name = jest stale i nie zmienia sie = 100tka.net - nie widze powodu zeby pchac to do bazy

local_part = mbox_name
unix_user = u mnie akurat wartosc stala = 'exim'
path = to juz dla mnie zagadka ? (jesli jest to ta sciezka gdzie sa spoole poczty to jest to /var/mail/)

Oprocz tego nic mi nie trzeba... typ skrzynki to oczywiscie 'bsd'
podpierajac sie dokumentacja oraz howto :

http://www.baseciq.org/linux/virtualexim

stworzylem nastepujace zapytanie :
[sql:1:aba4b3bdb5]
SELECT CONCAT('/var/mail/','$(local_part)'),CONCAT('{plaintext}',password),'exim','bsd' FROM auth_user WHERE username = '$(local_part)'
[/sql:1:aba4b3bdb5]

po wpisaniu go do Myphpadmina w nie zwraca zadnych bledow syntaxu wiec teoretycznie jest ok...
jednak nie dziala jak trzeba
dodam ze autentyfikacja przez wszystko inne nie MySQL dziala (testowalem PAM) wiec sam serwer jest ok - diabel tkwi w tym zapytaniu...

Przepraszam jesli w jakis razacy sposob naruszylem regulamin forum zamieszczajac tu ten watek....
i z gory dziekuje za pomoc smile.gif
spenalzo
Zapytanie jest poprawne - tylko czy nie powinieneś pod te wartości w {} powstawiać zmiennych czy czegoś?
Yacho
Cytat
Zapytanie jest poprawne - tylko czy nie powinieneś pod te wartości w {} powstawiać zmiennych czy czegoś?

zauwaz ze tam wystepuje tylko jedna wartosc
$(local_part) <- to jest poprostu lokalna czesc adresu email czyli poprostu login usera snitch.gif (ten ktory podajesz w OE przy logowaniu smile.gif

to zapytanie powinno zwracac dokladnie 1 row w przypadku jesli zalogowanie jest poprawne i 0 jesli jest bledne...

w przykladowych zapytaniach w dokumentacji jest wiecej danych do podania mi jednak wystarczy to..... dlaczego to nie dziala... nie wiem - licze na Waszą madrosc - moze ktos bedzie wiedzial - tak btw to to jest ostatni element jaki jest mi potrzebny aby stworzyc konta maillowe w 100% niezalezne od kont systemowych snitch.gif
spenalzo
Eh.. nie o to mi chodziło.
Zastanaów sie czy nie musisz pod to podstawić nazwy zmiennej!!!!! Bo takie zapytanie jak tu napisałeś NIE MA sensu.
Yacho
bierz tylko pod uwage ze to zapytanie znajduje sie w pliku .conf napisanym w perlu - w perlu zmienne definiuje sie ${zmienna} afaik smile.gif

ale zobacze jeszcze
spenalzo
Aha.... ale nie napisałeś tego więc nie wiedziałem.
To sprawdź czy pod tymi zmiennymi faktycznie są jakieś dane.
Yacho
Problem byl tyaki ze zmienna $(local_part) w tym pliku byla niezadeklarowana i pusta - pomimo ze przyklady w manualu i dokumenbtacji mowil ze hjest poprawnie - nalezalo uzyc $(user) winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.