maestro20
30.01.2009, 18:34:04
Witam mam problem z edycja checkboxa a mianowicie chodzi mi o to ze w bazie mam dodany wpis i chce aby w formularzu edycji pokazalo mi czy dany checkbox jest zaznaczony.Znalazlem nastepujacy kod
<INPUT TYPE="CHECKBOX" NAME="odp" value="<?php echo .$txt['poprawna'].'; if($.$txt['poprawna'].'== "1") echo " SELECTED"; ?>">
ale niestety nie dziala a prubowalem na kilka sposobow i nic nie idzie.
prosze o odpowiedz
piotrooo89
30.01.2009, 18:39:02
a nie można tak:
<?php
if ($txt['poprawna'] == 1)
{
echo '<input type="checkbox"> name="odp" value="'.$txt['poprawna'].'" checked="checked" />'; }
?>
230005
30.01.2009, 18:39:26
Może ci się wydawać, że napisałeś o co ci chodzi, ale tak nie jest :] . Zgaduję więc, że chodzi o coś takiego:
kiedy skrypt znajdzie wpis w bazie to odpowiednio wyświetli użytkownikowi zaznaczonego, albo niezaznaczonego checkboxa, tak?
kefirek
30.01.2009, 18:41:35
Najprościej to tak
<?php
$test = 1;
echo "<input type=\"checkbox\" name=\"odp\" value=\"wartość\"".($test == "1" ?
" checked='checked'" : "")."/>Opis pola"; ?>
maestro20
30.01.2009, 19:54:26
dzieki wielkie za pomoc ale to dziala nie doklanie a mianowice propozycja piterooo dziala wysmienicie ale ma jeden drobny mankament a mianowice pokozauje checkboxa tylko wtedy gdzy wbazie jest rekord a gdzy niema rekordu to wgole nie pokazuje chexboxa

a mnie chodzi o to zeby ten chexbox byl przez caly czas widoczny bo on jest mi potrzebny do edyci tego pytania a prubowalem to przerbic pod moje potrzeby ale jakos mi to ni wychodzi
piotrooo89
30.01.2009, 19:57:06
dorób sobie do tego if'a else.
<?php
if ($txt['poprawna'] == 1)
{
echo '<input type="checkbox" name="odp" value="'.$txt['poprawna'].'" checked="checked" />'; }
else
{
echo '<input type="checkbox" name="odp" value="'.$txt['cos innego'].'" />'; }
?>
maestro20
30.01.2009, 20:20:00
Twraz wszystko dziala i smiga jak niewiem co i przeprasza ze tak pisalem ale ja jestem mozna powedziec zielony w php i stad takie mam problemy z tym takze prosze o wyrozumialosc i wielkie dzieki

Pozdawiam