Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]Edycja checkboxa w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maestro20
Witam mam problem z edycja checkboxa a mianowicie chodzi mi o to ze w bazie mam dodany wpis i chce aby w formularzu edycji pokazalo mi czy dany checkbox jest zaznaczony.Znalazlem nastepujacy kod
  1. <INPUT TYPE="CHECKBOX" NAME="odp" value="<?php echo .$txt['poprawna'].';
  2. if($.$txt['poprawna'].'== "1") echo " SELECTED"; ?>">

ale niestety nie dziala a prubowalem na kilka sposobow i nic nie idzie.
prosze o odpowiedz smile.gif
piotrooo89
a nie można tak:

1. <?php
  2. if ($txt['poprawna'] == 1)
  3. {
  4. echo '<input type="checkbox"> name="odp" value="'.$txt['poprawna'].'" checked="checked" />';
  5. }
  6. ?>
230005
Może ci się wydawać, że napisałeś o co ci chodzi, ale tak nie jest :] . Zgaduję więc, że chodzi o coś takiego:
kiedy skrypt znajdzie wpis w bazie to odpowiednio wyświetli użytkownikowi zaznaczonego, albo niezaznaczonego checkboxa, tak?
kefirek
Najprościej to tak

1. <?php
  2. $test = 1;
  3. echo "<input type=\"checkbox\" name=\"odp\" value=\"wartość\"".($test == "1" ? " checked='checked'" : "")."/>Opis pola";
  4. ?>
maestro20
dzieki wielkie za pomoc ale to dziala nie doklanie a mianowice propozycja piterooo dziala wysmienicie ale ma jeden drobny mankament a mianowice pokozauje checkboxa tylko wtedy gdzy wbazie jest rekord a gdzy niema rekordu to wgole nie pokazuje chexboxa smile.gif a mnie chodzi o to zeby ten chexbox byl przez caly czas widoczny bo on jest mi potrzebny do edyci tego pytania a prubowalem to przerbic pod moje potrzeby ale jakos mi to ni wychodzi sad.gif
piotrooo89
dorób sobie do tego if'a else.

1. <?php
  2. if ($txt['poprawna'] == 1)
  3. {
  4. echo '<input type="checkbox" name="odp" value="'.$txt['poprawna'].'" checked="checked" />';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo '<input type="checkbox" name="odp" value="'.$txt['cos innego'].'" />';
  9. }
  10. ?>
maestro20
Twraz wszystko dziala i smiga jak niewiem co i przeprasza ze tak pisalem ale ja jestem mozna powedziec zielony w php i stad takie mam problemy z tym takze prosze o wyrozumialosc i wielkie dzieki smile.gif Pozdawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.