Zick4
30.01.2009, 12:29:41
Witam!
Problem jest taki, że gdy instaluję świeżą bazę to wszystko działa bez zarzutu. Zgrzyt pojawia się zaraz po pierwszym restarcie komputera. Do bazy danych już zalogować się nie mogę ani przez Mysql_administrator, ani przez konsolę, ani przez phpmyadmin, mimo że przed restartem wszystko działało bez zarzutu. Oto pojawiający się błąd
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)
Śpieszę z wyjaśnieniami, próbuję oczywiście połączyć się zarówno domyślnie poprzez nie wpisanie hasła jak i poprzez te które ustawiłem podczas instalacji.
Zick4
30.01.2009, 16:55:51
Mi nie tylko nie działa phpMyAdmin, ale wcale nie mogę się połączyć z bazą.
wookieb
30.01.2009, 18:11:12
Jezu... Przeczytałes wszystko? pewnie, że nie bo po co...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=29...st&p=171368
Zick4
31.01.2009, 00:20:42
Ojejej to może prześledźmy co tam jest w odpowiedziach:
Gościu tam pisze, że ma problem (w sumie podobny do mojego, ale nie ten sam, bo tamten gość nie znał hasła jakiego wpisać)
Jarod mu odpisuje, żeby jak się zaloguje to użył
mysql -uroot -phasloroota
SET PASSWORD FOR 'root'@'loclahost' = OLD_PASSWORD('nowe_haslo');
Przypominam, że ja nie mogę tego zrobić, bo nie mogę się zalogać na konto roota (zresztą na żadne inne też).
Co do odnośnika do dokumentacji też byłem i też nie mogę się zalogować za pomocą samego mysql, bo wyskakuje podobne okienko, chodź inny user.
Teraz mam nadzieję, że wierzysz mi, że przeczytałem do końca.
wookieb
31.01.2009, 08:52:30
Teraz tak. Sprawdzałem bo wiesz ile tu jest osób które nie czytają wszystkiego?
Spróbuj jeszcze to
http://www.mandrivalinux.eu/showpost.php?p...amp;postcount=2
Zick4
1.02.2009, 15:03:16

Sprawdziłem katalog bin czy jest taki program i go tam nie ma.
W każdym razie poradziłem sobie z problemem. Wynikał on z 2 problemów. Kopia bazy z innego serwera psuła trochę moją bazę (wieszała się), poza tym trzeba było zainstalować starszą wersję 5.0 zamiast 5.1 i działa bez zarzutu.