Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache - serwer WWW i serwer aplikacji?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
doogi
Witam,
jestem w trakcie pisania projektu, gdzie bardzo nie chcialbym popelnic bledu merytorycznego. Jestem wlasnie w trakcie pisania rozdzialu dotyczacego mechanizmow bezpieczenstwa w serwerach www i serwerach aplikacji. Jednak zatrzymalem sie na okresleniu czym jest Apache... wiem na pewno, ze jest on serwerem WWW, jednak mam watpliwosci czy mozna go nazwac rownoczesnie serwerem aplikacji? Ze znalezionej definicji serwera aplikacji (http://www.i-slownik.pl/1,1292,serwer,aplikacji.html) wynika, ze Apache nim jest, bo przeciez ulatwia on zarzadzanie aplikacjami internetowymi (np. w jezyku PHP).
Nie chcialbym w tym projekcie strzelic gafy, wiec chcialbym poznac wasza opinie, bo nigdzie nie znalelzlem, zeby Apache byl nazwany wprost serwerem aplikacji.

Z gory dzieki smile.gif
nexis
Cytat(Wikipedia)
3. Program działający na zdalnej maszynie obsługujący żądania kierowane do aplikacji, do której dostęp zapewnia. Użytkownik łączy się za pośrednictwem przeglądarki internetowej, kieruje żądanie do wybranej aplikacji, a całość operacji odbywa się po stronie komputera należącego do organizacji, która udostępnia daną aplikację.

Moim zdaniem jak najbardziej możesz nazwać Apache serwerem aplikacji. Tym bardziej w kontekście faktycznej aplikacji jaka zostanie na nim uruchomiona.
doogi
ok, dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.