Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Usuwanie wpisów z tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rookie
Witam, pewnie były takie tematy, ja już tego szukałem, ale konkretnie tego co chcę nie znalazłem.
Tworzę właśnie na mojej stronie funkcję usuwania konta urzytkownika, no i gdy ponownie podał swoje hasło w celu weryfikacji, następuje zapytanie do bazy, wygląda to tak:
Kod
$id = $_SESSION['user_id'];
$pass = sha1(md5($pass));
if($pass == $_SESSION['password']) {
require('conn.php');
$pytanie = "DELETE FROM 'user' WHERE 'user','id' = $id LIMIT 1";
mysql_query($pytanie) or die("Wystąpił błąd");
unset($_SESSION['user_id']);
header ("Location: deluser.php");
exit();
}

Dokładnie chodzi bazie o zapytanie:
Kod
DELETE FROM 'user' WHERE 'user','id' = $id LIMIT 1

Gdzieś tu jest błąd, proszę o szybką odpowiedź w którym miejscu, bo u mnie jest napisane tylko "Wystąpił błąd" i nie wiem w którym miejscu
erix
Kod
'user','id'

Na pewno ma być przecinek? snitch.gif
Rookie
No nie wiem, a kropka? Z kropką już kombinowałem i to samo haha.gif
bim2
user.id = $id

Chyba o to chodziło smile.gif
Rookie
Tak jak napisał bim2, również wywala błąd
bim2
  1. DELETE FROM 'user' WHERE 'id' = $id LIMIT 1

A tak? winksmiley.jpg Powiedz może co chcesz osiągnąć?

EDIT:
zamiast
  1. <?php
  2. mysql_query($pytanie) or die("Wystąpił błąd");
  3. ?>

daj
  1. <?php
  2. mysql_query($pytanie);
  3. ?>
Rookie
Tak samo wywala błąd, chcę po prostu aby dany użytkownik po naciśnięciu na linka i powtórnym wpisaniu hasła został usunięty z bazy danych
bim2
Jeśli zamieniłeś to co ci mówiłem, co teraz wyskakuje? smile.gif Jaki błąd wyrzuca mysql_error(); ?
Rookie
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\Documents and Settings\User\Moje dokumenty\HTML\Witryna\naglowek.php:15) in C:\Documents and Settings\Julek\Moje dokumenty\HTML\Witryna\delusr.php on line 66
Edit:
Chyba wiem, chodzi mu o to przekierowanie, w takim razie jak mam to zrobić aby od razu przekierowywało na tą stronę na której jest napisane Konto $_SESSION['login'] zostało usunięte a potem session_destroy();
bim2
A inne błędy? Pokaż mi wszystkie błędy, bo ten co podałeś narazie jest nieistotny. winksmiley.jpg
Rookie
Nie rozumiem, wyskakuje tylko taki haha.gif
Edit:
Gdy usunąłem ten header, to po prostu przechodzi znowu do tej strony ale z bazy nic nie usuwa

Proszę pomocy
phpion
Cytat(Rookie @ 3.01.2009, 19:09:58 ) *
ale z bazy nic nie usuwa

Bo zapytanie jest źle napisane. Nie ma być ' (apostrof) tylko ` (to takie pod tyldą (~)):
  1. <?php
  2. $pytanie = "DELETE FROM `user` WHERE `id` = $id LIMIT 1";
  3. $q = mysql_query($pytanie);
  4.  
  5. if ($q) {
  6. echo 'OK!';
  7. }
  8. else {
  9. echo $pytanie.'<br>';
  10. }
  11.  
  12. ?>

Zobacz czy teraz będziesz miał komunikat 'OK!'. Jeśli tak to wywal tego if'a + exit i powinno być ok.
Pablo128
Proszę spróbować tak:
Kod
DELETE FROM `user` WHERE `id` = $id LIMIT 1
Rookie
Dzięki, wszystko OK ;]
Pablo128
No problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.