Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: domena nie widoczna w sieci ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
shtoc
Czesc mam taki problem!!
mam wykupiony hosting gdzie main domain jest xxx.host.pl
i zakladam sobie nowa domene yyy.pl
dlaczego wpisujac w przegladarce http://yyy.pl nie ma strony a wpisujac http://yyy.xxx.host.pl jest questionmark.gif

z tego co czytalem to chodzi o dns!! ale gdzie sie je przestawia ustawia itp. questionmark.gif hosting udostepnia mi cPanel X 11.23.6-STABLE
erix
A ile czasu upłynęło od jej kupna? winksmiley.jpg

Jeśli więcej niż 24h (zazwyczaj 6), to sprawdź, czy masz po prostu dodaną domenę do konta.
shtoc
chodzi o to ze konto zostalo aktywowane wczoraj!! i kolega zrobil juz na nim jedna taka domene i dziala
a ja robie nastepne i nie dzialaja!!!

z tego co mi powiedzial to chodzi o cos z DNS ale nie powiedzial mi tego do konca co i jak ustawic....
Zyx
Na początek, nie panikuj i pisz normalne zdania kończące się kropką, jak dobry zwyczaj nakazuje smile.gif. System DNS ma budowę hierarchiczną, tzn. jeden serwer może delegować obsługę pewnego rodzaju domen na inne podmioty. Łopatologicznie i obrazowo mogę to wytłumaczyć tak, że główne serwery DNS przekazały władzę nad domenami *.pl pewnej polskiej instytucji, ta może przekazać obsługę domeny np. *.krakow.pl jakiejś krakowskiej instytucji, u której ktoś może uzyskać sobie domenę lalala.krakow.pl i wykorzystać ją w całości lub też dalej przekazać jeszcze innemu podmiotowi sprawowanie władzy nad *.lalala.krakow.pl i tak dalej.

Na początku po zakupie firmy sprzedające domeny parkują je zazwyczaj na swoich serwerach, gdzie są wpisane jakieś domyślne ustawienia. Wraz z nią powinieneś dostać jakiś panel, w którym musisz przekierować domenę na własny serwer DNS (który możesz już samodzielnie konfigurować) poprzez wpisanie jego adresu IP lub hosta.

Na właściwym serwerze dokonujesz konfiguracji domeny poprzez zdefiniowanie adresu IP, jakiemu ona odpowiada, subdomen i adresów, do jakich prowadzi. Pamiętaj - domenę ustawia się wyłącznie na adresy IP, nie URL-e. Powiązanie domeny z konkretną stroną WWW należy już do kompetencji serwera WWW poprzez wirtualne hosty lub inne wynalazki. Jeżeli masz całkowicie własne serwery, możesz się tutaj bawić bez ograniczeń (choć nie jest to łatwe smile.gif), natomiast w przypadku hostingów konfiguracji dokonujesz poprzez wynalazki typu cPanel, pozwalające firmie nałożyć ograniczenia na np. liczbę subdomen, ale też prostsze w obsłudze.

Podsumowując: musisz przekierować domenę na serwery DNS Twojego hostingu - ich adresy powinieneś znaleźć w jakiejś dokumentacji, którą taka firma powinna posiadać i udostępniać klientom. Następnie w cPanelu wiążesz domenę już z konkretnymi kontami i katalogami; skrypty zadbają o to, by prawidłowo skonfigurować serwery WWW i DNS, by wszystko działało tak, jak chcesz. Szczegóły zależą od hostingu itd. więc ciężko mi tu prorokować, ale jeśli masz ogólne pojęcie, jak to działa i nie należysz do ludzi niepełnosprytnych, powinieneś sobie poradzić.
AxZx
a wiecie jak długo trzeba czekać aż zostaną przekierowane domeny z serwerów home.pl na inny DNS?
czekam już 12 godzin i coś to podejrzane mi się wydaje, bo cały czas po wpisaniu domeny widnieje reklama home.pl.
Albitos
Poczekaj do 24 godzin, powinno być ok - niektóre serwer odświerzają sobie wszystko tylko po takimr czasie. Jeszcze inne mają jakieś dziwne opóźnienie i bywa że z jednego miejsca wszystko działa a z innego już nie.
AxZx
Cytat(Albitos @ 31.12.2008, 00:06:42 ) *
Poczekaj do 24 godzin, powinno być ok - niektóre serwer odświerzają sobie wszystko tylko po takimr czasie. Jeszcze inne mają jakieś dziwne opóźnienie i bywa że z jednego miejsca wszystko działa a z innego już nie.

hmm, może nie potrzebnie węszę spisek;)
ale pierwszy raz zdarza mi się tak długo czekać, z innych DNSów trochę szybciej to zwykle trwa.
bim2
AxZx cierpliwości. Mi też w home.pl dość długo trwało. To znaczy, ja stronkę widziałem normalnie, mój operator dnsy zmienił, a inni nie widzieli. Nie wiem jak to działa, ale jakoś dziwnie. Jestem jedynie pewien tego, że w końcu zadziała. smile.gif
Zyx
Zanim zmiana rozpropaguje się w systemie, upływa trochę czasu. Część serwerów dostaje nowe informacje o domenie wcześniej, inne później. Dlatego np. dla Ciebie wszystko już działa, ale niektórym użytkownikom wciąż serwowane są stare dane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.