Poszukuje od kilku dni rzetelnej informacji na temat Zend Optimizer, ale po przeglądnieciu kilkuset stron już sam nie wiem co jest prawdą a co fałszem.
Otóż na jednej stronie pisze tak
Cytat
The Zend Optimizer is a free runtime application that enables PHP to run the files encoded by the Zend Guard. This can be freely used by anyone looking to run encoded applications.
na innej
Cytat
Zend Optimizer, który wykonuje kilka przebiegów optymalizujących kod po wyjściu z kompilatora. Najlepsze wyniki osiągane są w przypadku programów intensywnie przetwarzających teksty lub liczby.
Jako mało doświadczony użytkownik nie wiem o co w końcu chodzi.
Mam rozumieć, że Zend Optimizer służy tylko do optymalizacji i zwiększania szybkości wszystkich skryptów php, czy też tylko zakodowanych poprzez Zend Guard ?
Jest to o tyle dla mnie istotna sprawa, że administruje forum na którym z reguły online jest 100 -200 użytkowników i każde przyśpieszenie jego działania było by mile widziane. (hosting współdzielony)
Forum oparte jest o skrypt IPB 2.3.6
Czy właśnie dzięki temu modułowi mogę to osiągnąć?
W pliku php.ini mam takie ustawienia:
Zend Optimizer
Optimization Pass 1 enabled Optimization Pass 2 enabled Optimization Pass 3 enabled Optimization Pass 4 enabled Optimization Pass 9 disabled Zend Loader enabled License Path no value Obfuscation level 3