Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z PHP5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaskrawy
Mam taki problem. Moja stronka jest napisana w HTML, ale mam też plik w PHP. Miałem taki oto skrypcik na ściąganie plików pdf (znalazłem go w necie):
CODE

if (isset($content))
{
if (file_exists("ogloszenia/pliki/" . $content . ".pdf"))
{
$plik = "ogloszenia/pliki/" . $content . ".pdf";
$filename = basename($plik);
header("Content-Disposition: attachment; filename=" . $filename);
header("Content-type: application/pdf");
readfile($plik);
}
else
{
echo "Nie ma takiego pliku";
}
}
else
{
include ("index.htm");
}

?>

Podawałem tylko adres, np. www.nazwastrony.pl/skrypt.php?content=nazwa_pliku i ściągał mi się plik pdf. Ostatnio jednak dostałem wiadomość od firmy hostingowej, że przechodzą z PHP4 na PHP5 i od tej pory, gdy chcę ściągnąć jakiś plik za pomocą tego skryptu, dostaję komunikat: "Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /usr/local/apache/www/htdocs/nazwastrony.pl/index.htm on line 1".
Co mam zmienić w skrypcie, żeby znowu działał? Ktoś podpowie?
nospor
chodzi o index.htm

POdejrzewam, iż zaczyna sie tak:
Kod
<?xml .....

A oni pewnie mają ustawione krotkie tagi na otwieranie kodu php i ich parser traktuje <? jako rozpoczęcie kodu php co oczywiscie w tym przypadku jest bledne.

Napisz do nich, że jak już chca tak bardzo sie unowoczesniac to niech ustawią dla php
short_open_tags na off winksmiley.jpg
Lub jesli ty ten index.htm wywolujesz tylko z poziomu php to zmien pierwszą linijke na cos takiego:
  1. <?
  2. echo '<?xml....';
  3. ?>
jaskrawy
Nospor to chyba nie to. Zrobiłem tak, jak kazałeś: echo '<?xml....';
Efekt jest taki, że po wpisaniu adresu z ustawionym parametrem, np. www.nazwastrony.pl/ogl.php?content=nazwa_pliku
zamiast ściągać pliku, otwiera mi stronę główną dry.gif
nospor
bo widziesz, poprawiles jeden blad, ale pojawil sie kolejny, związany z register_globals
nie: $content
a: $_GET['content']

http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-3

ps: tak na przyszlosc:
Cytat
Nospor to chyba nie to
Skoro blad glowny zniknal, to chyba jednak to winksmiley.jpg
jaskrawy
Cytat
Skoro blad glowny zniknal, to chyba jednak to

Chodziło mi o rozwiązane docelowe.

Ale okazało się, że to jednak problem ze zmienną. Teraz wszystko śmiga. Dzięki nospor.
nospor
Cytat
Ale okazało się, że to jednak problem ze zmienną.
Bo tak:
spowodu zmiennej wchodzil ci do else, a w else miales include index.htm i sie na nim wykladal. Teraz poprawiles zmienna i do else ci nie dochodzi.
ALe jak kiedys ci dojdzie z jakis powodow, lub bedziesz mial include index.htm w innym miejscu, to ci sie znowu wywali, wiec miej to na uwadze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.