Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak jednym zapytaniem zsumować liczbę rekordów z kilku tabel.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
yalus
witam

mam pytanie jak w temacie, tj jak jednym zapytaniem zsumować liczbę rekordów z kilku tabel. ?

czy jest to wogole mozliwe czy musze napisac tyle zapytan ile jest tabel ?

pozdrawiam
melkorm
//niepoprawne zapytanie

hm nie wiem na ile to jest wydajne ;p
nospor
@melkorm proponuje testowac swoje kody przed "pomocą" innym winksmiley.jpg

@yaulus
1) albo union
2) albo podzapytania
melkorm
Cytat
@melkorm proponuje testowac swoje kody przed "pomocą" innym

Staram się zawsze testować i niby zadziałało winksmiley.jpg .. nawet sparwdze jeszcze raz ... tongue.gif

Zwracam honor - coś mnie dziwiło żet aki duży wynik tongue.gif hm dziwne ;x
nospor
Cytat
i niby zadziałało
nie moze byc winksmiley.jpg
Niech kazda z tabel ma po conajmniej dwa rekordy. Uwierz, nie dostaniesz wyniku 6 (przy zalozeniu ze kazda ma dokladnie po dwa rekordy)
melkorm
Cytat
nie moze byc
Niech kazda z tabel ma po conajmniej dwa rekordy. Uwierz, nie dostaniesz wyniku 6 (przy zalozeniu ze kazda ma dokladnie po dwa rekordy)

Ahh zagalapowałem się ;] Mój błąd oczywiście ;] dostal.gif
yalus
dzieki za zainteresowanie chłopaki winksmiley.jpg

@melkorm: tak jak napisał Nospor, niestety to zapytanie juz przerobilem przed rozpoczeciem topica winksmiley.jpg

@nospor: chyba pobawie sie podzapytaniami, jakos to bardziej do mnie trafia niz union winksmiley.jpg

pozdrawiam
melkorm
a może mi ktoś odpowiedzieć jakby wypadało takie zapytanie w porównaniu do UNION :

1. SELECT COUNT(DISTINCT table1.id) + COUNT(DISTINCT table2.id) + ..... + COUNT(DISTINCT tableN.id) FROM table1 , table2, ..... , tableN;

Tak z czystej ciekawości tongue.gif
Zakładając że każda kolumna ma unikalne ID-ki winksmiley.jpg
nospor
Cytat
Tak z czystej ciekawości

Tak z czystej ciekawosci sprawdź, porownaj czasy i napisz i nam smile.gif

ps: ale juz ci mowie ze mnozysz tutaj niepotrzebnie kombinacje i twoj sql bedzie o wiele gorszy od union czy normalnego podzapytania. Przeciez from t1, t2, t3 tworzy kombinacje kazdy z kazdym
melkorm
Cytat
ps: ale juz ci mowie ze mnozysz tutaj niepotrzebnie kombinacje i twoj sql bedzie o wiele gorszy od union czy normalnego podzapytania. Przeciez from t1, t2, t3 tworzy kombinacje kazdy z kazdym

to chciałem usłyszeć D:
ale zrobiłem sobie testa na 3 tabelkach gdzie było około 100k wierszy~~ i nie doczekałem się wyniku ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.