Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]różne rozdzielczości a pasek przeiwjania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr4g0n79
Jeszcze jedno mam małe pytanko:

Jak zrobić aby wstawić diva, i żeby ten div w zależności od rozdzielczości przeglądarki albo się wyświetlał cały albo tylko jego środkowa część

np. mam obrazek o szerokości 1000px i np przy rozdzielczości 800x600 nie chciałbym aby pojawił się poziomy pasek przewijania tylko, żeby tego diva była wyświetlona środkowa część a boki żeby ucieło?

Pozdr!
nithajasz
No to chyba za pomocą js sprawdzasz rozdzielczość ekranu i w zależności od tego przycinasz tego diva.

Ewentualnie :

Kod
div {
    width: 100%;
    margin: 10px;
}

i będziesz miał na całą szerokość z marginesem od krawędzi 10px obojętnie jaką rozdzielczość napotkasz.
dr4g0n79
a może mam taki pomysł zrobię trzy divy środkowy dajmy na to o szerokości 800 px natomiast po lewej żeby się dopełniał razem z tym po prawej do całości ekranu. Poniżej jakoś to zoobrazuję:

<jeden wielki div>
<div lewy w zaleznosci od rozdzielczosci><div srodkowy zawsze rozdzielczosc 800><div prawy w zaleznosci od rozdzielczosci ale równe div lewy>
<koniec jednego wielkiego diva>

Czy jest jakaś możliwość aby to osiągnąć na css. Kombinuje ale nie wychodzi, macie jakieś sugestie??
nevt
można to zrobić na 1 div i bez użycia JS:
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
  2. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  3. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  4. <style type="text/css">
  5. * {margin: 0px; padding: 0px;}
  6. html, body {width: 100%; height: 100%;}
  7. body { overflow: hidden }
  8. #box {width: 800px; height: 300px; border: 1px solid red; background-color: yellow; margin-left: 50%; position: relative; left:-400px; text-align: center}
  9. </head>
  10. <div id="box">TEST</div>
  11. </body>
  12. </html>

powodzenia
crazy191
Wszystko ładnie działa. Tylko chciałbym tak zrobić żeby przy małych rozdzielczościach pojawił się poziomy pasek przewijania... Bo tym przykładzie wyświetla cześć strony bez paska. Jak to zrobić??
zordon
overflow: auto
crazy191
Niestety nie działa... Chodzi mi o to że jak dam width and height w px a nie w procentach to wtedy sie ten poziomy pasek przewijania pojawia ale znowu nie centruje strony. A chce żeby mój główny container był zawsze na środku, a jak nie bedzie sie miesci na stronie to pojawi się poziomy pasek przewijania...

zordon
ze stronami dopasowanymi do rozdzielczości strony są same kłopoty. polecałbym zrobić szerokość "na sztywno", do diva glownego marginesy boczne na auto i jak sie boisz ze ci sie cos moze nie zmiescic to overflow: auto.
przeczytaj http://www.kurshtml.boo.pl/css/staly_szablon,szablon.html tam masz fajny opis jak to zrobić, a jak się uprzesz na ten płynny szablon to nastepna pozycja menu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.