Cytat(_olo_1984 @ 10.10.2008, 19:28:15 )

napewno osobno bym zrobił obrazy i autor. Zapewne zdecydowanie więcej będzie autorów niż kategorii i technik. Zależy też oczywiście jak bardzo będą rozbudowane tabele kategorie i techniki (bo jeżeli to tylko id-opis-naza, i ma ich być stosunkowo niewiele) to nie opłaca się.
Dzięki za odpowiedź.
Obrazów będzie najwięcej, autorów odpowiednio mniej (przykładowo każdy będzie autorem 10 obrazów), kategorii określona ilość <10, podobnie technik i podobrazi. Ceny i wymiary - tego będzie dużo i różne kombinacje.
Czy dobrze rozumuję: jeśli określonych danych ma być dużo należy do tego tworzyć dla nich osobne tabele ?
Cytat(melkorm @ 10.10.2008, 19:29:16 )

musisz sobie zadać pytanie czy chcesz posiadać możliwość łatwej edycji autorów / katygorii / technik i ich dodawania bo np. chcesz zmienić nazwe techniki gdy zrobisz 1 rozwiązaniem byś musiał w każdym wierszu zmienić technike a tak tylko zmieniasz w tabeli techniki anzwe i wszystko gra :] Wszystko zależy od Ciebie. Sądze że drugi sposób jest dobry chociaż wydaje się że troche dużo tych joinów jak na 1 zapytanie ;] Ale daje to Tobie wiekszą i łatwiejszą mozliwość edycji ;p Np jeżeli wiesz że będziesz mieć np. 3 katygorie możesz dać pole ENUM ;] I później z dodaniem nowej katygorii też by nei było chyba problemu zależy jak się nastawiasz na przyszłosć i jak bardzo będziesz rozbudowywać strone i czy w ogóle będziesz ją rozbudowywać itp ;P
Tyle ode mnie mam nadzieje że pomogłem ;]
Dzieki
założenie jest takie, że ludzie będą się rejestrować, logować i dodawać swoje dzieła przez formularze.
Niektóre cechy (np. kategoria,technika,podobrazie) będą już z góry zdefiniowane i będzie ich określona, niewielka ilość. Tak sobie myślę, że dla tych danych chyba nie ma sensu robić osobnych tabel bo przy każdym zapytaniu (wywołującym określone dzieło) musiałbym robić tyle LEFT JOIN-ów ile jest tych tabel (?) Chyba lepiej będzie w tabeli "dzieła" dodać kolumny...?
Autorów dzieł będzie odpowiednio mniej, tak jak pisałem post wyżej; czy w takim razie tabela
autorzy powinna zawierać dwie kolumny: autor_id, autor_nazwisko , gdzie autor_id będzie identyfikatorem obrazu (i przy zapytaniu wyświetlającym obraz robić wlasnie LEFT JOIN z tabelą autorzy?)