Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Technika zmieniania słów w dużej ilości plików
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
daniel111
Mam 348 plików php, i trzeba w każdym pliku zmienić nazwę tabeli więc jest kupa roboty. Czy macie jakiś taki program, który by to sam zrobił?
CyklOP
Ile jeszcze topiców z tym założysz? Adminów zapraszam na ten sam topic w dziale HYDEPARK.

P.S. Załaduj każdy plik po kolei (ich liste wydobądź komendą pobierającą wszystkie pliki w katalogu) i używając funkcji zamieniającej dany string na inny na zawartości pliku uzyskasz to co chcesz. Później wystarczy zapisać te pliki. Nie napisałem gotowej funcji bo tego co opisałem możesz sobie poszukać, no i pewnie ten topic i tak długo nie przetrwa...
P.S.2. To nie jest ten dział biggrin.gif (ani 'hydepark', raczej 'php').
Bakus
Total Commander ma opcję masowej zmiany nazw plików...
HaRy
daniel111 chce zmienic zawartosc plikow, a nie ich nazwy ...
Bakus
W takim układzie proponuję Pajączka (4.8.1 ma to na 100% 5.x nie wiem...)

Możesz w nim stosować również wyrażenia regularne przy zamianie...
slash.
wiekszosc dobrych edytorow takowa opcje posiada, np
adobe golive - wprawdzie bardziej do HTMl - ale ma mozliwosc zamiany w plikach nawet z uwzglednieniem wyrazen regularnych, zend development tez ma mozliwosc wyszukiwania i zamiany w plikach, istnieje rowniez takie proste narzedzie jak HTML search & replace - chyba tak nazywa sie ten programik, a jak bardzo sie nudzisz to mozesz sobie takie cos napisac w php nie powinno to ci dlugo zajac - kilkanascie /dziesiat lini kodu (no chyba ze masz cos skomplikowanego do zamiany)
Indianin
Web File Editor 1.16 - to skrypt napisany w perlu .
Zobacz na stronie : http://www.cgi.veinotte.com/scripts.htm .
Przy jego pomocy można zmieniać dowolny ciąg na inny w wybranych lub wszystkich plikach w katalogu .
BzikOS
Przeniesione z php.
jbiz
chyba najwydajniej sieknie to grep jak masz dostep do jakiegos konta shell to zaden problem
editplus tez by podolal (ctrl+h, all opened files)
Paul
Nie widze problemu, by napisac takie cos samemu w php smile.gif
rzseattle
PowerGREP znajduje/zamienia frazy w plikach przez wyrazenia regularne. Ja tym sposobem moge przebudowac w ciagu paru sekund np strukture linkow w calym servisie, lub nazwe jakiejs metody, czy nawet dodac wszedzie okreslony parametr dla danej funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.