Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zabezpieczenie tabelek na WWW
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lled3
bede miec na WWW sporo danych tabelarycznych. Jak je zabezpieczyc - a raczej jak utrudnic ich skopiowanie ?

utrudnic tzn:
- by po skoiowaniu np. do worda czy excela dane nie miały formy tabelarycznej
- by po skopiowaniu tresci sie "rozjechaly"
- itp

by utrudnic "lamerstwu" ctrl+c ctrl+v

P.S.
PDF odpada
bim2
Gif, Png, Jpeg? smile.gif
chlebik
Nie wiem tez jak to dziala w praktyce, ale moze uzycie PHPowej biblioteki graficznej GD. Taka luzna mysl.
SHiP
Możesz też generować dynamicznie tabele za pomocą JS w taki sposób aby ich układ był dziwny czy cos.

Imho jpg/png jest najlepszym wyjściem
lled3
grafika odpada z tego samego powodu co PDF - szybkosc dzialania.

Cytat
Możesz też generować dynamicznie tabele za pomocą JS w taki sposób aby ich układ był dziwny czy cos.

tez nad tym myslalem ... tylko jak ?
.radex
Cytat(SHiP @ 6.09.2008, 12:06:40 ) *

Imho jpg/png jest najlepszym wyjściem

Dajcie spokój, a jak ktoś nie ma js-a biggrin.gif ?

moja szklana kula mówi, że zaraz będzie, że jak ktoś nie ma JS-u to ma problem.
lled3
Cytat
moja szklana kula mówi, że zaraz będzie, że jak ktoś nie ma JS-u to ma problem.

dokładnie tak !

nie zamierzam nie uzywać JS tylko dlatego że ktoś go sobie ... wyłączył !
tiraeth
Tag div + CSS. Wszystkie elementy w divach umieszczaj - najlepiej kolumnowo. Wtedy gwarantuję, że nie tylko nie będzie można tego skopiować, ale także ktoś kto będzie miał wyłączone CSS (usability/accessibility) także zobaczy poszatkujące dane.

Ale, swoją drogą, przechwycenie nawet zwykłego tekstu z tabulatorami (np. z wykorzystaniem tagu PRE) nie jest żadnym problemem. A co do JPG/GIF - są programy OCR.

Możesz prowizorycznie zabezpieczyć, przez tą grupą mniej sprawną komputerowo. Ale jaki to ma sens? Jak już coś puścisz w sieć i nie możesz tego zabezpieczyć przez skopiowaniem, powieleniem itp. itd. - no, chyba, że dostęp do strony dasz na hasło, ale wtedy nie zabezpieczysz się przed kopiowaniem.

Dla chcącego nic trudnego... winksmiley.jpg
lled3
nie ma 100% zabezpieczen. Ale chcę utrudnic zycie. Zawsze trzeba bedzie zrobic sreena - wrzucic do OCR, potem sprawdzic czy nei ma bledow, albo sciagnac jakis program by odczytal "tabulacje". Jest troche roboty smile.gif a nie ctrl+c i ctrl+v tongue.gif
sztosz
Ale po cholerę umieszczasz dane w internecie skoro nie chcesz by sobie ktoś to mógł skopiować? Zawsze przecież może sobie stronę zapisać.
lled3
można ... ale jak tabelek jest 30 to przepisanie rowniez zajmie ...

nie chodzi by ktos nie skopiował - tylko by to UTRUDNIĆ !

tak jak zamykasz auto - beda chcieli to je otwoza, wezma na lawete, zaglusza GPS. Ale byle $&*( nie wsiadzie i nie odpali (jesli jeszcze karte zostawisz w czytniku) winksmiley.jpg
sztosz
Ale ja nadal nie rozumiem sensu utrudniania kopiowania sobie czegokolwiek z jakiejkolwiek strony internetowej.
1010
Taka złota myśl co ktoś mi kiedyś powiedział:

"Jeśli nie chcesz żeby ktoś kopiował Twoich treści to po prostu ich nie publikuj"
none
Witam
Nie ma szans zabezpieczenia danych które są widoczne na stronie przed pobraniem, można utrudniać ale na nic się to zda.

Wszystko jest kwestią kosztów. Napisałem już klika robotów pobierających dane z serwisów i śmieszą mnie liczne zabezpiecznia(utrudnienia) szczególnie napisane w js.
Funkcje generujące inne funkcje i wykonywane evalem:), czasami jakieś mixy na znakach ascii dodawanie losowych wartości do znaków, tworzenie zawartości po 1 sec generowanej w js itd. Wszystko to może wydłuża czas ale nie jest realnym zabezpieczeniem.

Jeśli chcesz zabezpieczyć dane to poprostu nie wyświetlaj ich i tyle.
simple programmer
Ja mam lepszy pomysł :]
Po każdej literce dodawaj kolejną losową, która miała by rozmiar 1px. Skopiowany tekst w wordzie by wyglądał tak:
TAEBKCSDT
smile.gif
bełdzio
wypisz txt przy pomocy css biggrin.gif
kwiateusz
podczas konkursu pozycjonowania był właśnie jakiś myk z css ze tekst w kodzie strony był pisany wspak, a z poziomu cssa był normalny, moze to by zadziałało smile.gif

jak sie własciwosc nazywała nie pamietem i nie mam siły szukać, pozostawiam autorowi smile.gif
LBO
Koledzy, nie zapominajcie o jednym - jakkolwiek kolega się będzie bawił kodem źródłowym strony, zawsze traci część użyteczności.
.radex
Cytat(kwiateusz @ 9.09.2008, 22:52:02 ) *
podczas konkursu pozycjonowania był właśnie jakiś myk z css ze tekst w kodzie strony był pisany wspak, a z poziomu cssa był normalny, moze to by zadziałało smile.gif

jak sie własciwosc nazywała nie pamietem i nie mam siły szukać, pozostawiam autorowi smile.gif

No nie zadziałałoby, bo tekst można by było skopiować tongue.gif
1010
Cytat(LBO @ 9.09.2008, 23:32:06 ) *
Koledzy, nie zapominajcie o jednym - jakkolwiek kolega się będzie bawił kodem źródłowym strony, zawsze traci część użyteczności.

Tak jak powiedział LBO strona może nie być użyteczna dla ludzi niedowidzących, którzy korzystają z wszelkiego rodzaju innych czytników itp.

Pozdro
lled3
czy Wy czytanie ze zrozumieniem ?

LBO
Cytat(lled3 @ 14.09.2008, 20:02:21 ) *
czy Wy czytanie ze zrozumieniem ?

Grzeczniej trochę proszę.

Cytat(lled3 @ 14.09.2008, 20:02:21 ) *

I uważasz, że stoi to w sprzeczności z tym co napisałem wcześniej? Nie wydaje mi się.
cbagov
Jezeli tekst bedzie czytelny na stronie, to zadne mieszanie divami czy css nie ma znaczenia bo da sie skopiowac.
Takze pomysl z fontami 1px lub czy 0px (nie sprawdzalem kopiowania) jest tutaj jedynym rozsadnym.

Drugim moze byc umieszczenie dodatkowych znakow w komorkach w kolorze tla i wtedy nie ma mocnych.
A "broniac zrodlo" mozna umieszczac dodatkowo inne tagi w kodzie - z niechciana zawartoscia. W css uczynic je niewidocznymi albo repozycjonowac przez JS.
Dodatkowo nalozyc DIV na calosc i nie da sie ogolnie nic zaznaczyc.
W zaleznosci od rozmiaru tabeli gif czy png 2 bitowy tez jest bdb.
Istnieje takze Flash.
1010
Obojetnie co byś nie zrobił to jak ktoś da Plik>Zapisz jako to ma to w takiej formie jak u Ciebie smile.gif
lled3
Cytat(1010 @ 15.09.2008, 13:59:01 ) *
Obojetnie co byś nie zrobił to jak ktoś da Plik>Zapisz jako to ma to w takiej formie jak u Ciebie smile.gif

w takiej moze miec smile.gif ale nie doda swojego imienie i nazwiska i nie powie ze to jego smile.gif smile.gif
phpion
Cytat(lled3 @ 19.09.2008, 21:18:42 ) *
w takiej moze miec smile.gif ale nie doda swojego imienie i nazwiska i nie powie ze to jego smile.gif smile.gif

questionmark.gif A jeśli po prostu wyedytuje zapisany plik questionmark.gif
lled3
Cytat(phpion @ 19.09.2008, 21:23:53 ) *
questionmark.gif A jeśli po prostu wyedytuje zapisany plik questionmark.gif

wyedytowac plik HTML to juz trzeba cos wiedziec - czego znacza uzytkownkow internetu nie wie. I o to chodzi by takiemu lamerstwu utrudnic smile.gif
fernet
zrob to na flashkach ale to strasznie glupie publikowac cos i bac sie o to ze ktos to skopiuje
Shili
Cytat
Takze pomysl z fontami 1px lub czy 0px (nie sprawdzalem kopiowania) jest tutaj jedynym rozsadnym.
Z tego co pamiętam (Opery dobrze nie znam) w Operze minimalna wielkość czcionki była ustalona domyślnie na 9px. Jeśli nadal tak jest, to rozwiązanie żadną miarą nie jest rozsądne. Ba, minimalny rozmiar czcionki ogólnie da się ustawić.

Ja bym się wkurzyła, jakbym nagle zamiast zwyczajnego tekstu ujrzała jakieś dziwne rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.