Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: shell_exec i JS problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
llooll19
Witam

Mam stronke która co kilka sekund odświeża a na niej potrzebuje umieścic dwa guziczki które bez przeładowywania strony ( bo to mało estetycznie) wywoływały by mi funkcje shell_exec(); z PHP.

próbowałem całą noc walczyć z JS ale przegralem i nie wiem czemu ...

<script>
function aaa()
{
document.write("<?php $output = shell_exec('touch /tmp/test '); ?>");

}
</script>

<form>
<input type="button" value="test" onClick="aaa()">
</form>

wszystko działa pięknie... tylko zbyt czesto a dokładnie co przeładowanie strony tworzy sie plik w folderze tmp mimo że guziczka nie ruszam ... gdy zaś inne polecenia z php są używane dopiero po jego nacisnięciu ..

czy może ktoś pomóc ?
z góry dziekuje wstydnis.gif
revyag
Podstawy się kłaniają.

Pozwól że Ci rozjaśnię smile.gif Serwer na którym uruchomisz ten kod, najpierw sparsuje kod php, co spowoduje operację którą chcesz wykonać. Zanim przeglądarka otrzyma javascript będzie już po zawodach.

Czyli nie da się tak jak próbujesz. W javascript nie uruchomisz php.

Rozwiązanie to request ajaxowy. Na przykład w jquery:
http://docs.jquery.com/Ajax
llooll19
to właśnie podejrzewałem że php zostanie wykonany jako pierwszy .. sad.gif

a z ajaxa prócz słow na które ten skrót sie składa nie wiem absolutnie nic ....

zrobiłem całkiem wszechstronną strone i do szczescia zabrakło mi tylko to maleństwo .. -> guziczek wywołujący komende php ...
wiem że to nieodpowiednie zachowanie ale poprosze aby ktoś zmajstrował mi ten kawałeczek kodu który to realizuje.
bede bardzo wdzieczny

pozdrawiam
revyag
Jakbyś przeczytał cokolwiek ze strony którą podałem Ci to już byś wiedział jak to zrobić. Masz tam
przykłady kodu. Jak coś będziesz chciał zmienić to też będziesz leciał na forum ? ;>
Z takim podejściem niczego się nie nauczysz. Jeśli natomiast nie masz zamiaru się tego uczyć to zleć komuś
napisanie skryptu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.