Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Front Kontroler czy Page Kontroler?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
WebCM
UWAGA
Zarówno do front kontrolerów i page kontrolerów można dołączać pliki wspólne, np. jądro systemu CMS.

Front Kontroler
Wszystkie żądania odbiera 1 plik, np. index.php. On decyduje, które pliki / moduły dołączyć, czyli komu przekazać dalsze sterowanie. W zasadzie front kontroler powinien być tylko 1, chociaż utworzyłem więcej.

Page Kontroler
Żądania odbierają pliki odpowiadające za konkretny moduł lub akcję, np.
* art.php - artykuły
* file.php - pliki
* poll.php - sondaż, itd.

Moje rozwiązanie - czy zmienić?
Aktualnie mam kilka głównych kontrolerów lub plików. Są to:
* index.php - większość podstron [przekazuje żądanie dalej]
* adm.php - odpowiada za panel admina [przekazuje żądanie dalej]
* request.php - żądania AJAX [przekazuje żądanie dalej]
* login.php - logowanie
* go.php - przejdź do URL / pobierz plik (ze zliczaniem)
* vote.php - ocenianie lub głosowanie w sondażu

Do każdego pliku głównego dołączam jądro (kernel.php), zaś index.php wygląda tak: http://www.unit1.pl/pb-865 - czy warto z Front Kontrolera przejść na Page Kontrolery? Zaoszczędziłbym 1 include, a część kodu z index.php przeniesie się do kernel.php. Adresy URL też krótsze. smile.gif Czy gra warta świeczki, czy raczej mogą wyniknąć problemy? Który układ wolicie?

URL bez mod_rewrite
Front Kontroler: index.php?mod=file&id=50
Page Kontroler: file.php?id=50
Crozin
Z racji, iż pracuję w oparciu o wzorzec MVC, wygodniej jest mi skorzystać z Front Controllera, który przy wykorzystaniu Routera określa jaką akcję chce wywołać użytkownik.

Ale użycie Front/Page Controllera powinno być podytkowane konkretnym przypadkiem i wygodą obsługi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.