Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lista graczy online
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Voluman
Witajcie

Mam pytanie, jak zrobić w php skrypt, który wyświetla listę graczy online na stronie?
Hazel
1. Napisz coś o tym skrypcie.
2. Daj kawałek kodu, nad którym już się męczyłeś, nie oczekuj, ze ktoś napisze Ci gotowca, gdy Ty nie ruszysz palcem nawet żeby przeszukać sieć.
3. Sprecyzuj pytanie - bo teraz mnożą się domysły.
4. Jak masz całą grę napisaną to to już jest totalny banał.

A odpowiedź na to, jakze konkretnie zadane, pytanie, brzmi: zależy od struktury bazy i reszty kodu. Metody są chyba dwie - cookies albo zapisywanie w bazie pola typu CzyAktywny, ale naprawdę nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Jeśli tak, to:
Pierwszy link
Drugi link
Trzeci link
Wreszcie najbardziej przydatny czwarty link

Urgh, ale pracę wykonałem, czuje się zmęczony - nie polecam nikomu, szukanie jest takie męczące, zdecydowanie łatwiej prosić o pomoc innych.
Voluman
Dzięki za odpowiedź i za linki

Próbowałem z zapisywaniem w bazie czy gracz jest aktywny, ale problem jest taki, że nie wiem jak zrobić żeby po zamknięciu przeglądarki w bazie zmieniało się na nieaktywny. Bo to z wylogowaniem się zrobiłem i działa, tylko że właśnie mam problem z zamykaniem przeglądarki (starałem się możliwie precyzyjnie opisać problem biggrin.gif)

A szukałem już o tym w sieci (żeby nie było) i to nie krótko, ale nie znalazłem niczego co by rozwiało moje wątpliwości...
SirZooro
Zamknięcia przeglądarki raczej nie obejdziesz tak łatwo - zrób tak że gracz jest traktowany jako aktywny jeżeli jest zalogowany i ostatnią akcję wykonał nie wcześniej niż np. przed 10 minutami.
Voluman
Aaaaa, czyli po prostu mam utworzyć dodatkową kategorią w tabeli w której będzie po wykonaniu jakiejś akcji zapisywana jej data, a jeżeli data ta będzie starsza niż 10 minut to go od aktywować? Dobrze zrozumiałem?

W każdym razie dzięki biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Lejto
kod będzie sprawdzał co 10 min ile userów jest na stronie i będzie dodawał i usuwał jeżeli dany user nie wykomał żadnej interwencji w ciągu tych 10 min nie czytałem tego co dał Hazel ale ostatnio robiłem coś podobnego
Voluman
Zorbiłem taki skrypt

Kod
aktualny=time();
$a=mysql_query("select * from gracze_online where Online=1");
$row=mysql_fetch_array($a);
$czas=$row['Czas'];
$od=$aktualny-21600;
mysql_query("delete from gracze_online where Czas<$od");
if ($_SESSION['zalogowany']=='zalogowany')
{
mysql_query("update gracze_online set Czas='$aktualny' where Nazwa='$login'");
}

I nie wiem czemu nie działa.. tzn. nie wywala mi błędu, ale po prostu nie usuwa graczy z tabeli...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.