zaiac
3.01.2008, 11:15:07
Witajcie.
Chciałbym na swojej stronce zamieścić odliczanie (dni, godziny, minuty, sekundy) do konkretnych dat, które się zmieniają w momencie jej przekroczenia. Czyli np w chwili obecnej chciałbym odliczać do 2008-01-15 do godziny 20:00:00, a po tej godzinie zeby odliczanie bylo juz do 2008-01-28 do godziny 20:00:00. Daty wyciagam z bazy MySQL.
Grzebie i grzebie i wygrzebać się z tego nie mogę - czy ktoś może mi podać jakieś propozycje rozwiązania?
Pozdrawiam,
Wojtek
zaiac
3.01.2008, 11:31:37
A czytałeś moje pytanie? Skrypt jest prosty - problemem jest dla mnie przekazanie do skrytpu daty wyciagnietej z bazy.
1. Pobierasz sobie najbliższa datę z posortowanej bazy danych
2. Jeżeli pobrana data jest mniejsza nic time() to kasujesz ją z bazy. Możesz też zamiast kasowania pobierać najbliższą datę ale zawsze większa nic time()
3. Wyświetlasz countdown skryptem np: z podanej strony, wstawiając w odpowiednie miejsce datę z bazy danych.
Czy jakoś jeszcze mogę pomoc?
zaiac
3.01.2008, 14:49:02
Chodziło mi o komunikacjeę php - js i przekazywanie zmiennych. Zrobiłem to wykorzystując pola hidden. JS juz dziala ale mam problem z poprawnym dzialaniem funkcji.
<script TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
function dataCompare(){
// funkcja
document.getElementById('odliczanie').innerHTML='<center><b><font size=2 color=#FF0000> Do wybranej daty pozostało:</font><font size=3 color=#000000><br><br>'+days+" dni<br>"+hours+" godzin<br>"+mins+" minut<br>"+secs+" sekund<br></font></b></center>";
setTimeout('dataCompare()',1e3);}
onload=function(){dataCompare();}
}
</script>
a następnie juz na stronce:
<div id = "odliczanie"></div>
Nic sie nie pokazuje :/ Co jest nie tak?
franki01
3.01.2008, 15:37:45
Dlaczego w linii z
Kod
setTimeout('dataCompare()',1e3);}
jest na koncu zamkniecie klamry? To raczej nie ma wiekszego sensu. Jezeli to ma byc zamkniecie funkcji, to ta klamra na samym koncu jest niepotrzebna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.