Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CHMOD na katalogu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lichu10
Witam,

Mam poniższy kod:

1. <?php
  2.  
  3. if (chmod("./123/", 0755))
  4. echo "OK";
  5. else
  6. echo "DUPA";
  7. ?>

Na Krasnalu ładnie zmienia prawa do katalogu 123 (choć tak na prawdę to nie wiem bo to Windows), przynajmniej funkcja chmod zwraca true. Problem pojawia się po wgraniu na serwer. Wtedy funkcja zwraca false oraz komunikat:

Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in /srv/www/htdocs/web1301/html/chmod/index.php on line 3

Czemu tak? Wie ktoś co zrobić żeby zmienić prawa do katalogu na takim kapryśnym serwerze?
kszychu
Nie dubluj postów.
Fixus
a nie pomyślałeś o nawiasach klamrowych przy instrukcji warunkowej?
i po co ta kropka? jak chesz się odwołać niżej to daj dwie kropki o ile pamiętam
kszychu
A kto jest właścicielem tego katalogu i na jakim użytkowniku pracuje serwer www? Podejrzewam, że to różni użytkownicy.
@Fixus: bzdury piszesz, składniowo skrypt jest w porządku.
lichu10
do Fixus
Po pierwsze to nawiasów nie trzeba stosować jeśli wykonuje się tylko jedną operację!
Po drugie to kropka oznacza aktualny katalog więc wszystko jest tu OK.
Po trzecie komunikat któy otrzymałem wyraźnie stwierdza brak dostępu.

do krzychu
Skrypt na serwer wrzuciłem przez FTP, serwer na jakim użytkowniku pracuje to nie wiem. Jeszcze dodam że skrypt ma prawa 777 dla pewności a katalog w którym się znajduje też 777 dla pewności.
kszychu
A spróbuj najpierw utworzyć ten katalog POPRZEZ SKRYPT, nie ręcznie, a następnie POPRZEZ SKRYPT zmieniaj mu prawa dostępu.
lichu10
Właśnie chodzi o to że ten katalog jest dodawany przez FTP następnie w nim tworzy się skryptem folder z miniaturkami (to jest system galerii).
josef871
hmm mam chyba troche podobny problem dlatego nie zakładam nowego tematu.
Napisałem skrypt który tworzy katalog na serwerze , wrzuca tam fotki a później je wyświetla na stronie.
No i tu jest problem bo po wrzuceniu tego na serwer nie wyświetla mi fotek. Gdy wchodze przez ftp na serwer to wszytsko wygląda wporządku foldery z fotkami stworzonymi przez skrypt są ok. No ale gdy np. wstukam adres url w przeglądarce do którejś z fotek wyskakuje mi błąd 403 czyli brak dostępu do katalogu. Co dziwniejsze jeżeli wrzuce fotke do tego samego folderu przez ftp to normalnie mogę ją wyświetlić
Oto część skryptu który zamieszcza fotki w odpowiednim katalogu:
  1. <?php
  2. if(!empty($plik1['name'])) {
  3.  if(is_uploaded_file($plik1['tmp_name'])) {
  4.  
  5. if(!preg_match('/.jpg$/', $plik1['name']) && !preg_match('/.gif$/', $plik1['name']) && !preg_match('/.png$/', $plik1['name'])) return 4;
  6.  
  7. if($plik1['size'] > 100000) return 5;
  8. $dir = 'fotki/'.$_SESSION['zalogowany'].'/';
  9. if(!is_dir($dir)) mkdir($dir);
  10.  
  11. $new_name = $dir.$plik1['name'];
  12. $tmp = $plik1['tmp_name'];
  13. if(move_uploaded_file($tmp, $new_name));
  14. else return 3;
  15. }
  16.  else return 3;
  17. }
  18. ?>

Okej ja sobie poradziłem wystrczyło dodać chmod($new_name, 644) po if(move_uploaded_file(...))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.