Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prawa dostępu do katalogu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lichu10
Jak ustawić prawa do katalogu? Jeśli się w ogóle da. Wiem ze tworząc katalog można ustawić prawa (mkdir) i można zmienić prawa za pomocą chmod ale tylko do plików (przynajmniej mi nie udało się to na katalogu). Może ja coś źle robie :/
atomek4
Do katalogów robi się to tak samo. Jeśli łączysz się z serwerem przez ftp to w każdym kliencie jest taka opcja.
Możesz też spróbować za pomocą php funkcją chmod" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Pozdrawiam
lichu10
Witam,

Mam poniższy kod:

1. <?php
  2.  
  3. if (chmod("./123/", 0755))
  4. echo "OK";
  5. else
  6. echo "DUPA";
  7. ?>

Na Krasnalu ładnie zmienia prawa do katalogu 123 (choć tak na prawdę to nie wiem bo to Windows), przynajmniej funkcja chmod zwraca true. Problem pojawia się po wgraniu na serwer. Wtedy funkcja zwraca false oraz komunikat:

Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in /srv/www/htdocs/web1301/html/chmod/index.php on line 3

Czemu tak? Wie ktoś co zrobić żeby zmienić prawa do katalogu na takim kapryśnym serwerze?
wrzasq
bo chmod mozna wykonac tylko na plikach/katalogach, ktore sa twoje. jesli wgrywasz taki katalog na server FTP to jest on tworzony przez twojego juzera FTP, a PHP dziala pod uzytkownikiem uslugi server HTTP. musisz albo zmienic wlasciciela katalogu na uzytkonika HTTP (na przyklad www-data - to chyba najczestszy przypadek), albo najpierw uruchomic skrypt, ktory stworzy katalog z poziomu PHP (zeby pehap mial prawa wlasciciela) i wtedy wrzucac do niego pliki przez FTP.
KCG
a nie lepiej się połączyć total commanderem i mieć z bani te wszystkie chmodowania funkcjami? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.