Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kompilacją php
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Jarod
Hej, mam dosyć dziwny problem. Swego czasu postawiłem apacha, mysql i php 5.1.4.
Teraz chciałem skonfigurować i skompilować nowszego 5.2.0.

Zatrzymałem serwer apache, mysql, zmieniłem nazwę katalogu z php5 na php5old, pobrałem wersje php 5.2.0, rozpakowałem i dałem jak zwykle taką konfigurację:

Kod
./configure -–prefix=/usr/local/php5 -–with-config-file-path=/usr/local/php5 -–sysconfdir=/usr/local/php5 -–with-mysql=/usr/local/mysql --with-apxs=/usr/local/apache/bin/apxs -–enable-track-vars -–enable-versioning

Dostaje takie błędy:
Cytat
configure: error: -–prefix=/usr/local/php5: invalid option; use --help to show usage

Zgłupiałem i zamieniłem wszędzie podwójny znak -- na pojedynczy i otrzymałem:
Cytat
configure: warning: –prefix=/usr/local/php5: invalid host type
configure: warning: –with-config-file-path=/usr/local/php5: invalid host type
configure: error: can only configure for one host and one target at a time

Dużo ludzi ma ten problem ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania.. Macie jakiś pomysł? Dodam, że próbowałem skonfigurować poprzednią wersję, którą trzymałem na dysku i dzieje się to samo..
UDAT
Kompilowałem php-5.2.2 trzy dni temu i nie było problemów. Dzisiaj kompiluje php-5.2.3 - nadal bez błędu.
Spróbuj wygenerować ./conifgure na nowo ( poprzez autoconf ).

Ty jeszcze Apache1 używasz?
Jarod
Cytat(UDAT @ 3.07.2007, 09:25:04 ) *
Kompilowałem php-5.2.2 trzy dni temu i nie było problemów. Dzisiaj kompiluje php-5.2.3 - nadal bez błędu.
Spróbuj wygenerować ./conifgure na nowo ( poprzez autoconf ).

Znalazłem takie info: http://lists.pld-linux.org/mailman/piperma...ust/007985.html
Na serwerze mam wersje autoconfa 2.59 a skrypt configure jest kompatybilny z 2.13 więc to jest to..
Jak wygenerować nowego configure przez autoconfa ?

Cytat(UDAT @ 3.07.2007, 09:25:04 ) *
Ty jeszcze Apache1 używasz?

Tak smile.gif

EDIT: Znalazłem info na temat tworzenia configure (w pieron roboty). Ale udało się bez tego. Wysłałem kumplowi na maila configure z wszystkimi parametrami i jak skopiowałem z maila do konsoli to poszło elegancko. LOL. Ale niewątpliwe problem występuje - dużo tego na googlu jest
UDAT
Cytat(Jarod @ 3.07.2007, 12:15:15 ) *
Jak wygenerować nowego configure przez autoconfa ?

Wywołać w katalogu ze źródłami PHP polecenie autoconf
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.