niedawno nie miałem dostępu do internetu i postanowiłem zajrzeć do jakiejś książeczki o PHP którą u siebie znalazłem. Skorzystałem z PSPada i serwera Apache który postawiłem u mnie aby sprawdzić czy kod który napisałem działa.
Na początku miało to być liczenie potęg liczby 2 (od 2^1 do 2^10), w tracie robienia pojąłem nieco o co chodzi i nieco rozbudowałem skrypt i teraz wygląda on tak:
<?php // Sprawdzanie danych z GET ?> <form action="index.php" method="GET"> <br><br> <input type="submit" value="OK" /> <?php // Zapamiętanie liczby podanej na starcie $x = $liczba; if($liczba<>0) { for($potega=0;$potega<=$potegi;$potega++) { // Liczenie wartoci potęgi for($y=1;$y<$potega;$y++) { $liczba = $liczba * $x; } // Wczytanie podstawowej liczby $liczba = $x; } } else { } ?>
Chciałbym się zapytać czy jest on poprawny i czy działa w sposób optymalny - to mój pierwszy skrypt i chciałbym aby był jak najbardziej dopracowany a IMO działa on dobrze, z związku z tym mam pytanka.
1. Liczby po pobraniu z formularza są zapisywane jako dane typu STRING - przez warunek if($liczba<>0) nie da się wyliczać dla 0 ale także dla znaków typu: "A", "B", "C", "D" itp. co jest mi na rękę. Czy to można uznać to za rozwiązanie poprawne czy lepeij dokonać konwersji na typ integer poprzez intval($liczba)?
2. Czy w skrypcie dobrze użyłem apostrofy i cudzysłowy? Wiem że różnica jest kolosalna i ważna dla optymalizacji skryptu.