Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie liczb w formacie 0,00
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PMadej
mam skrypt który wykonuje parę funkcji arytmetycznych i zależy mi na tym żeby wynik zawsze zwracał w formacie 0,00 nawet jeśli wynik jest liczbą całkowitą czyli po przecinku ma dwa zera. Z liczbami zmiennoprzecinkowymi nie ma problemu bo funkcja round($zmienna,2) załatwia całą sprawę. Czy ktoś może się spotkał kiedyś z podobnym problemem?

Z góry dzięki za pomoc.
[Regis]
Hmmm... w C czy C++ jest cos takiego co sie chyba nazywa rzutowanie - mozesz inta zamienic na floata w ten sposow ze wpisujesz w nawiasie float, o tak :

(float) zmienna

przed zmienna. Ale czy da sie tak w php... nie wiem...
adwol
Cytat
mam skrypt który wykonuje parę funkcji arytmetycznych i zależy mi na tym żeby wynik zawsze zwracał w formacie 0,00 nawet jeśli wynik jest liczbą całkowitą czyli po przecinku ma dwa zera. Z liczbami zmiennoprzecinkowymi nie ma problemu bo funkcja round($zmienna,2) załatwia całą sprawę.

[php:1:0b54017401]<?php
sprintf("%.2f", $zmienna);
?>[/php:1:0b54017401]
A jak chcesz mieć koniecznie przecinek dziesiętny zamiast kropki to
[php:1:0b54017401]<?php
str_replace('.', ',', sprintf("%.2f", 15))
?>[/php:1:0b54017401]
PMadej
mnie rowniez zalezalo na zaokraglaniu tej liczby 5/4 i chyba znalazlem cos takiego jak number_format() co załatwiło mój problem

Dzieki za podpowiedzi i dla mnie EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.