Sprawa jest taka. Zrobiłem dla kumpla panelik administracyjny w którym może wrzucać zdjęcia na ftp wyświetlane później na stronie wraz z ich opisem. W bazie MySQL znajduje się opis zdjęcia oraz ścieżka dostępu do niego. Problem jest taki że ostatnio zauważyłem "znikające zdjęcia". Wyświetlane są na stronie wsyztskie zdjęcia i opisy a le między nimi brakuje nieraz jednego lub dwóch zdjęć. Nie wiem dokładnie w którym momencie zdjęcia znikają.
Podejrzewałem, że kumpel dwa razy dodał to samo zdjęcie i wtedy wykasowując w jednym miejscu, zdjęcie znika też w drugim ale zaprzecza aby tak robił.
To jest skrypt którym wykasowywuje zdjęcia z bazy i ftp:
<?php { if(!$bdlacz) { exit; } if(!$lacz) { exit; } $id=$_GET['id']; $sql = "select * from zdjecia where id_zdj=$id"; $nazwa=$wiersz['sciezka']; $nazwa2=$wiersz['sciezka2']; $nazwa3=$wiersz['sciezka3']; $nazwa4=$wiersz['sciezka4']; $kasuj=$HTTP_POST_VARS['kasuj']; switch($kasuj) { case '1': { $sql="UPDATE zdjecia SET sciezka='' WHERE id_zdj=$id";break; } case '2': { $sql="UPDATE zdjecia SET sciezka2='' WHERE id_zdj=$id";break; } case '3': { $sql="UPDATE zdjecia SET sciezka3='' WHERE id_zdj=$id";break; } case '4': { $sql="UPDATE zdjecia SET sciezka4='' WHERE id_zdj=$id";break; } case '5': { $sql="delete from zdjecia where id_zdj=$id";break; } } if (!$wynik2) { exit; } switch($kasuj) { ; break;} } } ?>
Witam ponownie prawdopodobnie znalazlem przyczyne znikających zdjęć ale pewny nie jestem czy tylko dlatego. No więc sprawa jest taka: zauważyłem że nie raz ładowane są na server zdjęcia oddzielone spacją.
Np. Zdjęcie piwerwsze(1).jpg
Problem jest taki że nazwa zdjęcia jest pobierana z bazy i po najechaniu na pustą ikonke gdzie powinno być zdjęcie wyświetla mi sie odnosnik ale zmieniony na taki:
Zdjęcie%pierwsze(1).jpg
Sądze że prawdopodobnie to ejst przyczyną tego że zdjęcie się nie wyświetla. Czy istnieje jakiś sposób na pozbycie się tego znaku %