Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]usuwanie powtarzających się wpisów.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qoryto
Witam. chciałbym zrobić bazę zdań w mysql.

Mniej więcej aby to wyglądało tak:

Do bazy importuję różne słowa kluczowe np. różowe skarpety, zielone skarpety, różowe skarpety, czerwone skarpety
mniej więcej wygląda w bazie to tak:
kategoria1 | różowe skarpety
kategoria 2 | zielone skarpety
kategoria 3 | różowe skarpety
kategoria 4 | czerwone skarpety

Jak widać różowe skarpety powtarza się 2x.

Więc chciałbym aby na stronie domena.pl/sprawdz.php wyświetlało mi wszystkie wpisy z wszystkich kategorii oraz pogrubione aby były różowe skarpety (chodzi o to że wyświetli info o pojawieniu się 2x tego samego słowa kluczowego) i po prostu z tego poziomu usunie z kat 3 różowe skarpety i zostawi tylko w kategorii pierwszej ten wpis

oczywiście dałem przykład jak to ma wyglądać, prosiłbym o pomoc co tutaj zastosowac...

pozdrawiam serdecznie.
stud3nt
Na moje oko, to wystarczy to pobrać odpowiednim zapytaniem.

1. SELECT COUNT(name) AS 'ilosc', name
  2. FROM skarpety
  3. GROUP BY name

Otrzymasz dwie kolumny: w jednej będzie nazwa kategorii, w drugiej - ilość jej wystąpień. W widoku sprawdzasz, czy ilość wystąpień > 1 i wtedy pogrubiasz;
NickOver
Możesz to zrobic tak:
-Pobierasz wszystko z bazy
-Pętlą foreach sprawdzasz ile razy występuje każde wystąpienie
-Jeśli występuje wiele razy to delete where nazwa=$NAZWA TABLICY Z PĘTLI [nazwa] AND id>$NAZWA_TABLICY Z PĘTLI[id]

I tyle.
Nie jest to najbardziej wydajne rozwiązanie, lecz odpalasz skrypt i działa. Nic nie musisz robbić ręcznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.