Pewnie dla Was problem dziecinny ale ja nie wiem jak go rozwiązać.
Mam tablicę z pliku XML generującą kurs walut:
[0] => SimpleXMLElement Object ( [nazwa_waluty] => bat (Tajlandia) [przelicznik] => 1 [kod_waluty] => THB [kurs_sredni] => 0,0971 ) [1] => SimpleXMLElement Object ( [nazwa_waluty] => dolar amerykaĹski [przelicznik] => 1 [kod_waluty] => USD [kurs_sredni] => 3,0978 ) [2] => SimpleXMLElement Object ( [nazwa_waluty] => dolar australijski [przelicznik] => 1 [kod_waluty] => AUD [kurs_sredni] => 2,9024 ) [3] => SimpleXMLElement Object ( [nazwa_waluty] => dolar Hongkongu [przelicznik] => 1 [kod_waluty] => HKD [kurs_sredni] => 0,3998 ) [4] => SimpleXMLElement Object ( [nazwa_waluty] => dolar kanadyjski [przelicznik] => 1 [kod_waluty] => CAD [kurs_sredni] => 2,8505 )
jak za pomocą wyciągnąć tylko jeden rekord np. trzeci [3] - w tym przypadku dolar kanadyjski CAD.
kod do pobierania całej tabeli mam taki:
function nazwa_aktualnego_kursu() { $wzorzec = '/xml\/[\d\w]+\.xml/'; return 'http://nbp.pl/Kursy/'.$pasujace[0]; } $aktualny_kurs = nazwa_aktualnego_kursu(); $xml = simplexml_load_string($tresc); $tab = $xml->numer_tabeli; $dpu = $xml->data_publikacji; foreach ($xml->pozycja as $po): $cad1 = $po->przelicznik; $cad2 = $po->kod_waluty; $cad3 = $po->kurs_sredni; echo '<pre>'; print_r($xml); /* a tu cała tablica*/ endforeach;
dzięki za pomoc i wyrozumiałość :-)