Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz waludacja sprawdzana od razu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rafaelmc
Witam
Mam gotowy cały formularz, wszystko fajnie chodzi, ale szukam teraz czegoś takiego:

Z tego formularza korzystają rózne osoby, nawet starsze i potrzebowałbym własnie coś takiego że jak wpiszą poprawnie dane to im wyskoczy ikona zielona.

Przy okazji zrobiłem coś takiego, opcja z przepisaniem liczb:

Rozwiązanie jest nie tak, lepiej jak by się dało wpisać opcję z dodawaniem lub odejmowaniem.

Coś tam mam ale ciągle nie jest to o co mi chodzi...
Michael2318
Te grafiki chyba nie przedstawiają tego co powinny?
rafaelmc
tak to przygotowałem, bo chodzi mi własnie o validację i o rysunek pierwszy.
A drugi według mnie tez jest dość czytelny u góry to co mam a u dołu na to co bym chciał zamienić...
Turson
Doprawdy ciekawe. Niestety my nic nie widzimy na tym obrazku ciekawego
Michael2318
Ale oba obrazki przedstawiają dokładnie to samo i na dodatek jest tam jakaś informacja o hotlinkach...

Pyton_000
Moze wlasnie o ten X chodzi haha.gif
rafaelmc
śmieszne thumbsdownsmileyanim.gif
Wrzuciłem na inny serwer zdjęcia...
Michael2318
http://blog.tobiasz.org/2010/03/18/jquery-...ormularzu-cz-i/

Co do zabezpieczenia przeciwbotowego to matematyczne "zabezpieczenia" są lipne, boty to bez problemu rozwiązują. Lepiej wrzucić googlowską recaptchę.
rafaelmc
super dzięki, przyda mi się to biggrin.gif
"Lepiej wrzucić googlowską recaptchę", może się przydać..
a masz coś podobnego, bo czasami to sie nie da przeczytać, a starsze osoby mają z tym problem...

Michael2318
Zobacz to: http://sblam.com/
Turson
TO po co w ogóle potrzebna ci recaptcha skoro uważasz jest za trudna? To mija się z celem
rafaelmc
Cytat(Turson @ 30.07.2014, 16:17:01 ) *
TO po co w ogóle potrzebna ci recaptcha skoro uważasz jest za trudna? To mija się z celem

nigdzie nie napisałem że jest to za trudne, napisałem, że "osoby starsze" moga mieć problem z tym....
Michael2318
Masz dalej jakiś problem czy już wszystko wiesz? snitch.gif Bo Twój ostatni post mało wnosi ogólnie do wątku.
rafaelmc
tak mam jeszcze pytania:
Zdarza się sytuacja, że ktoś wypełnia formularz, zostaje on wysłany i wybiera opcję cofaj, jak wyczyścić dane z formularza questionmark.gif
Jak na bierząco sprawdzać czy dany użytkownik istnieje w bazie, przy wprowadzaniu do formularza np. numeru telefonu questionmark.gif Nie miałem z tym styczności a to by mi się przydało...

Turson
Cytat
Zdarza się sytuacja, że ktoś wypełnia formularz, zostaje on wysłany i wybiera opcję cofaj, jak wyczyścić dane z formularza

Przekieruj się pod tą samą stronę.

Cytat
Jak na bierząco sprawdzać czy dany użytkownik istnieje w bazie, przy wprowadzaniu do formularza np. numeru telefonu questionmark.gif Nie miałem z tym styczności a to by mi się przydało...

ajax
rafaelmc
ok, dzięki, tak myslałem...
A co do AJAXA to jakaś tutorial, albo ktoś to fajnie to opisuje questionmark.gif ....
Turson
Zależy jaki ajax, jak dla mnie ten jquerowy jest przyjemniejszy i na stronie jquery znajdziesz tutorial.
Robisz event na opuszczenie pola formularza czyli blur, wysyłasz wartość ajaxem do php, w php sprawdzasz i odsyłasz true/false co w jqeury sprawdzasz i dajesz ewentualny komunikat
rafaelmc
dzięki
przydał by się jednak tutorial, aż tak zaawansowany nie jestem...
Turson
Tak w skrócie
  1. <input type="text" id="login" name="login"/>
  2. <script>
  3. $('input#login').blur(function(){
  4. var login = $(this).val();
  5. $.ajax({
  6. url: 'check.php',
  7. type: 'post',
  8. data: { 'login': login},
  9. success: function(msg){
  10. if(msg == 1)
  11. alert('istnieje');
  12. else if(msg == 0)
  13. alert('istnieje');
  14. }
  15. });
  16. });
  17. </script>
  18.  
  19. plik check.php
  20. <?php
  21. // policz rekordy gdzie login = $_POST['login']
  22. // zwróć 1 jeżeli istnieje, 0 jeżeli nie istnieje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.