Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja samym e-mailem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zodiak
Wpisuje w jednym jedynym polu rejestracji e-maila: zodiak@wp.pl a na e-mail wysyła mi wygenerowane hasło oraz login wyjęty sprzed małpy("zodiak w tym wypadku") i wstawiony do bazy jako login.
Wydaje mi się że to łatwiejsze niż generowanie kodu aktywacyjnego.

Jak zrobić coś takiego u siebie? Nie wiem czy jest sens na takie innowacje na takiej skromnej stronie, ale cóż, jeśli strona jest bardzo prosta i skromna to i rejestracja powinna być tym bardziej skromna wink.gif .
nospor
No i z czym masz konkretnie problem? Nie umiesz do bazy wpisać rekordu? Nie umiesz wysłać maila?
Zodiak
Problem mam z wyjęciem loginu z przed małpy i zarazem dodaniu go do bazy wink.gif . No i przede wszystkim z generatorem hasła który wysyłałby je na e-mail nowego użytkownika.
cycofiasz
Generowanie nicka na podstawie emaila to raczej zły pomysł, może się przecież powtórzyć albo użytkownik może nie chcieć pokazywać początku swojego emaila innym. Wysyłanie hasła na emaila może być.

Co do wykonania skryptu to nie licz na taką kompleksową pomoc na forum
nospor
wyjęcie loginu sprzed małpy przy pomocy explode() - patrz manual.
Jednak poprzednik napisał dość mądry powód, by tego nie robić.

Generacja hasła?
http://pl2.php.net/manual/en/function.rand.php
W komentarzach masz kody do generowania losowych ciągów
Zodiak
To zrobimy to lepiej: Pozwalając obok wygenerowanego hasła wpisać swój login i potwierdzić to odpowiednim buttonem.

Ale jak to zrobić, bo przecież hasło nie może być na "suchej" podstronie a na sesji(czy jak się to tam zwie smile.gif ) no i musi być zintegrowane z wcześniej podanym e-mailem.

Jakieś pomysły?

PS: Dzięki za dotychczasową pomoc.
nospor
masz forma. W nim masz pole na email i login.
koles wysyła forma, ty generujesz jeszcze hasło.
Email. login i haslo zapisujesz w bazie.
Na email slesz maila z loginem i hasłem.
Zodiak
Cytat(nospor @ 17.10.2011, 17:06:02 ) *
masz forma. W nim masz pole na email i login.

A przeczytałeś chociaż tytuł tematu? tongue.gif

Więc, przeczytałeś? smile.gif
nospor
Po pierwsze: to ty tu jesteś nic nie wiedzący więc z łaski swojej nie pokazuj mi bez powodu języka.
Po drugie: tak, przeczytałem. Ale po paru postach sam stwierdziłeś, że laskawie dodasz pole na login... Jeśli nie o to ci chodziło to poprostu napisz że nie o to, a nie nagle strugasz alfa i omegę.
Zodiak
Wyluzuj wink.gif Chodzi mi o to żeby razem z otrzymaniem hasła(w drugim kroku!) móc wpisać swój login i zatwierdzić konto jako "ukończone". Jasne?
nospor
No to tak zrób, jasne? Nikt ci nie broni, jasne?
CuteOne
1. User podaje maila. Generujesz hasło + ewentualny login(generowanie loginu jest równie proste jak hasła - trzeba tylko sprawdzić czy dany login nie istnieje w bazie) i wraz z mailem zapisujesz do bazy
2. Na maila przychodzi wygenerowane hasło i login.
3. Na stronie po wpisaniu maila/loginu i hasła zostaje zalogowany

co w tym trudnego?
Zodiak
Cytat(CuteOne @ 17.10.2011, 19:25:13 ) *
1. User podaje maila. Generujesz hasło + ewentualny login(generowanie loginu jest równie proste jak hasła - trzeba tylko sprawdzić czy dany login nie istnieje w bazie) i wraz z mailem zapisujesz do bazy

Ale właśnie, chodzi mi o to by login nie był generowany, ale by użytkownik sam go wpisał! (np po kliknięciu w link który by od razu powiązał ten login z tym e-mailem)
markonix
No to nie generuj nicku tylko pozwól na określenie w formularzu przy e-mailu.
Reszta jak napisał CuteOne.
Zodiak
OK, dzięki rozumiem, ale próbuje przerobić swój obecny skrypt, który pobrałem z tutoriala, ale mam problemy już na samym początku... Więc zacząłem robić sam, po swojemu, całkowicie na nowo: Dodałem tylko pole e-mail i umożliwiłem dodanie e-maila przez formularz do bazy.

Nie za dużo, wiem... Co z wysyłką e-maila z wygenerowanym hasłem i treścią od siebie "twoje konto zostanie aktywowane, jeśli podasz login"? Co z sesjami(kompletnie tego nie ogarniam).

Czy znasz może jakiś dobry artykuł/tutorial który by to wyjaśniał? Bo cały czas trafiam na jakieś lewe gdzie od innych dowiaduje się "kto pisał to gówno, "profesjonalny "tutorial" itd.

Bardzo prosżę o nie lekceważenie mnie i nie zbywanie i chamskie odzywki jak to robi nospor. Jeśli wiesz wszystko o programowaniu i innych masz za głupków, co tylko pytają(bo nie wiedzą, co za tępaki, nie?) to pewnie też wiesz jak się zachowywać po ludzku, nie jak rozgniewane dziecko.
nospor
Cytat
i chamskie odzywki jak to robi nospor. Jeśli wiesz wszystko o programowaniu i innych masz za głupków, co tylko pytają(bo nie wiedzą, co za tępaki, nie?) to pewnie też wiesz jak się zachowywać po ludzku, nie jak rozgniewane dziecko.
Nie mam cię za głupka. Ale z tym chamstwem to zacząłeś pierwszy a ja się jedynie dostosowałem do Twojego poziomu tongue.gif

Jakbyś nie zauważył to od samego początku próbowałem ci pomóc, dopóki nie zacząłeś.
Zodiak
markonix - powtarzam, nie chodzi mi o to by były to 2 pola obok siebie a login dla e-maila ma być tworzony w drugim kroku.

To ten skrypt - Gdyby ktoś napisał jak go przerobić, lub jak stworzyć wg moich wskazówek całkiem nowy(co chyba było by prostsze) byłbym bardzo wdzięczny, naprawdę. Męcze się z tym już któryś dzień...
CuteOne
To zanim zaczniesz modzić przy mailu poćwicz na plikach testowych:

test.php
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $_SESSION['aaa'] = 'a100';
  5.  
  6. echo $_SESSION['aaa'];

Odpal plik następnie zakomentuj/usuń "$_SESSION['aaa'] = 'a100';" i odśwież stronę. Jak widać zmienna sesyjna przetrwała mimo, że była utworzona w poprzednim wywołaniu strony. Ot i cała(no może wierzchołek) tajemnica sesji rozwiana smile.gif
greycoffey
Cytat(Zodiak @ 18.10.2011, 18:44:20 ) *
Bardzo prosżę o nie lekceważenie mnie i nie zbywanie i chamskie odzywki jak to robi nospor. Jeśli wiesz wszystko o programowaniu i innych masz za głupków, co tylko pytają(bo nie wiedzą, co za tępaki, nie?) to pewnie też wiesz jak się zachowywać po ludzku, nie jak rozgniewane dziecko.

Ekhem...
Lekki offtopic, ale kto tutaj się chamsko zachowuje. Jasne?
Przeczytałeś to co napisał nospor?

Więc, przeczytałeś?
markonix
Cytat(Zodiak @ 18.10.2011, 18:55:06 ) *
markonix - powtarzam, nie chodzi mi o to by były to 2 pola obok siebie a login dla e-maila ma być tworzony w drugim kroku.

To ten skrypt - Gdyby ktoś napisał jak go przerobić, lub jak stworzyć wg moich wskazówek całkiem nowy(co chyba było by prostsze) byłbym bardzo wdzięczny, naprawdę. Męcze się z tym już któryś dzień...

1. Formularz -> email -> wyślij formularz
2. Utwórz hasło i/lub login
3. Dodaj do bazy
4. Jeżeli pkt 3 ok -> wyślij e-mail, w treści umieść zmienną z hasłem i loginem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.