Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z Google Chrome i funkcją rename();
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomek1908
Witam Was,
mam na imię Tomek. Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Przejdę może od razu do konkretu, czyli problemu, który mnie nurtuje. A mianowicie mój skrypt php podmienia pliki o rozszerzeniu .png na serwerze za pomocą polecenia rename();, jednakże Google Chrome tego nie widzi i cały czas wyświetla starą zawartość (stary plik .png). Nie mam takiego problemu jeśli chodzi o Mozillę Firefox, czy też Operę. Dokonałem sprawdzenia, czy te pliki rzeczywiście się podmieniają i zgrywając pliki z FTP zauważyłem, że tak. Myślałem, że to może być spowodowane występowaniem w moich folderach pliku Thumbs.db, jednakże pliki te pousuwałem, a problem istnieje nadal. Czy też macie taki problem i wiecie jak go rozwiązać?
ZAZNACZAM: problem dotyczy jedynie przeglądarki Google Chrome.

Pozdrawiam Tomek.
markonix
Z PHP ten problem ma mało wspólnego.
Po prostu nie wchodź na zdjęcie ponownie ale kliknij odśwież aby usunąć zawartość z bufora.
tomek1908
Właśnie problem ten polega na tym, że on jest niezależny od odświeżania, w skrócie mowiąc w folderze X miałem dwa pliki .png, które nadpisałem. W Google Chrome za każdym razem odczytują się twe nadmienione wcześniej pliki .png, a nie te dwa nowe, które w rzeczywistości są na serwerze. Bo jak wytłumaczyć taki problem, że wklejając taki sam kod, na Google Chrome wyświetla mi się inne zdjęcie a na Mozilla Firefox inne? Wiecie co to może być? Może jakieś prywatne ustawienia przeglądarki Google Chrome?
markonix
A możesz podać link?
tomek1908
Proszę bardzo:

http://wimperga.com/proba.php
markonix
Firefox i chrome widzę to samo.
tomek1908
A co widzisz?
markonix
Obrazki z opisem w kolejnych wierszach.
tomek1908
A w drugim wierszu wyświetla Ci się czerwony produkt, czy czarny?
markonix
Czarne usb.
nospor
Przecież to jest cache przeglądarki.
Niby jakim cudem dla markonix ma się wyświetlać stary produkt, skoro on dopiero teraz otworzył stronę, gdzie jest nowy produkt i stary nie miał prawa mu się scachować.
tomek1908
Dzięki, widocznie problem leży po mojej stronie. Pozdrawiam serdecznie.
fr33d0m
Kiedyś ten sam błąd miała Opera w v 10.50 - to na pewno cache przeglądarki Chrome.

1. kliknij przycisk (Ustawienia) -> Opcje -> Dla zaawansowanych,
2. kliknij przycisk Wyczyść dane przeglądarki... -> zaznacz opcję Opróżnij pamięć podręczną -> wybierz okres, za jaki chcesz wyczyścić dane (ostatni dzień, ostatni tydzień, ostatnie cztery tygodnie albo wszystko),
3. kliknij przycisk Wyczyść dane przeglądarki.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.