Tak więc ten skrypt składa się z 4 plików: chat.php, send.php, get.php, config.php.
Na początku mówię, że plik config mam dobrze skonfigurowany.
Tabela w której mam nazwy graczy potrzebne do wyświetlania przy pisaniu są w tabeli "ma_user" , kolumna "name"
Autor jednak kazał stworzyć nową bazę, nie wiem po co i tu jest 1 pytanie.
`id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT `id_sender` int(11) NOT NULL `tekst` varchar(255) collate utf8_polish_ci NOT NULL
Plik chat.php "ma" wyglądać następująco i tutaj nie mam pytania:
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $("#send").submit(function(){ $.ajax({ type: "POST", url: "send.php", data:"tekst="+$("#tekst").val(), success: function(){ $("#chat").load("get.php"); $("#tekst").val(''); }}) return false; }); window.setInterval(function(){ $("#chat").load("get.php"); },3000); }); </script> <get> <?php include "get.php"; ?> </get> <chat><form method="post" id="send" action="send.php" > <input type="text" name="tekst" id="tekst" size="70" /> <input type="submit" name="send" value="wyślij" /> </form></chat>
Plik get.php ma wyglądać tak i tu 2 pytanie co zmienić aby dopasować się do mojej bazy:
<?php include 'config.php'; $tekst=mysql_query('SELECT ch.tekst, p.user, p.rank FROM chat ch LEFT JOIN players p ON p.id = ch.id_sender ORDER BY ch.id DESC LIMIT 5 '); ?>
I plik send.php, tu pada takie samo pytanie jak w get.php
<?php include 'config.php'; mysql_query("INSERT INTO chat SET `id_sender`=".$_SESSION['id_player'].", `tekst`='".mysql_escape_string($_POST['tekst'])."'"); ?>
Mam nadzieje, że ktoś pomoże, z góry dziękuje.