sagpiotr
6.03.2003, 15:39:50
Witam
Mam taki problem. W tabeli mam kolumne z datami w formacie Y,m,d,H,i,s,. Do tabeli dodawane sa rekordy powiedzmy kilka w ciagu dnia. Chce zrobic sortowanie na stronie wg miesiecy i lat, tak zeby sie pojawialy np. tylko miesiace wystepujace w bazie i w wypadku kolejnego roku zeby pojawial sie rowniez ten rok. Moze to byc w postaci listy rozwijanej lub innej (dowolnie).
Z gory dziekuje za pomoc
BzikOS
6.03.2003, 17:32:12
Najprościej to chyba stworzyć w bazie zamiast jednej kolumny na date - 6 kolumn, osobno na rok, miesiac, dzien, itd.
Później prostymi zapytaniami do bazy bedziesz mógł pobierać to czego chcesz.
Albo jestem glupi (co raczej na wstepie wykluczam) albo czegos nie rozumiem :?:
Po co Ci do tego zatrudniac baze danych i jakas dynamiczna technologie (no moze dynamiczna technologie jeszcze jestem w stanie zrozumiec), skoro mowisz, ze kazdego dnia jest kilka wpisow.
IMHO Prosciej jest od reki napisac skrypt ktory bedzie tworzyl dynamicznie formularz z danymi wpisanymi do biezacego miesiaca i roku :!:
Oj nie tak, kolego.
Po co tworzyć jakieś "mechanizmy" jak wszystko to możemy otrzymać przy pomocy prostego zapytania SQL?
Jeżeli data jest zapisywana w formacie TIMESTAMP, DATETIME lub DATE
to efekt temn możemy otrzymac poprzez zapytanie typu:
SELECT YEAR ( time ) AS lata FROM `time` GROUP BY lata
SELECT MONTH ( time ) AS msc FROM `time` GROUP BY msc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.