Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasa w klasie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fluke
Mam pytanie czysto teoretyczne:
Czy można zrobić klasę w klasie, oczywiście się da ale czy standardy na to pozwalają np:
  1. <?php
  2. class MojaKlasa1
  3. {
  4. public function Metoda1() {
  5. $MojaKlasa2 = new MojaKlasa2();
  6. .....
  7. }
  8. }
  9.  
  10.  
  11.  
  12. class MojaKlasa2
  13. {
  14. public function Metoda2(){
  15. ....
  16. }
  17. }
  18. ?>

Uczę się dopiero klas i nie wiem za bardzo czy to można stosować.
Pozdrawiam.
Crozin
Klasa w klasie (tzw. klasy wewnętrzne) nie są dostępne w PHP. Ale to nie ma nic wspólnego z Twoim pytaniem, ponieważ Ty nie tworzysz klasy w klasie - tworzysz obiekt wewnątrz obiektu.

I tak, jest to jak najbardziej normalne - wręcz nieuniknione.
Fluke
Racja...
To w sumie nie potrzebne jest dziedziczenie, możemy w metodach tworzyć obiekty i na nich operować. Tylko że w poprzedniej klasie będzie trzeba pola dać na public i tyle chyba.
nospor
Cytat
To w sumie nie potrzebne jest dziedziczenie
Jest potrzebne, tylko ty jeszcze tego nie rozumiesz, wiec nie wyciągaj tak szybko pochopnych wniosków winksmiley.jpg
Fluke
Tak racja, nie rozumiem bo dopiero się uczę.
To po co jest to dziedziczenie, bo nie rozumiem. Jak możemy zrobić to przez deklarowanie nowego obiektu. Klasa może tylko 1 obiekt dziedziczyć więc możemy tylko ograniczyć się do jednego obiektu + dodatkowo możemy tworzyć nowe obiekty w danej metodzie.
starach
Gwoli ścisłości twoja "klasa w klasie" - też tak na to kiedyś mówiłem tongue.gif - nazywa się agregacją http://pl.wikipedia.org/wiki/Agregacja_(pr...anie_obiektowe)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.