BzikOS
28.02.2003, 09:29:42
Jak ustawić? Czy da się w ogóle?
DeyV
28.02.2003, 09:51:20
niestety nie. Można jedynie ustalić jakiś bardzo odległy termin, nie istnieje chyba jednak cistko wieczne.
Zresztą większość przegladarek i tak usuwa ciastka starsze niż 30 dni.
BzikOS
28.02.2003, 12:48:48
Hmm tego się obawiałem.
Więc jak rozwiązać taki problem:
Jeśli user ustawi sobie autmatyczne logowanie to informacja o tym jest zapisywana w bazie w jego preferencjach i od razu ustawiane jest ciacho na np. miesiąc.
Jeśli user wejdzie na strone, najpierw sprawdzane jest ciacho, jeśli istnieje to skrypt sprawdza w bazie czy ustawione jest autologowanie tego usera, jesli tak - loguje, jesli nie - wywala ciacho.
Ale jak teraz zrobić, aby ciacho nie wyleciało po miesiącu?
Najpierw zrobiłem tak, że ciacho jest updateowane przy kazdym zalogowaniu usera, ale nie sprawdziło się to z 2 powodów:
1. Jeśli user ma autologowanie ustawione w bazie i zaloguje się (ręcznie) z innego kompa niż z tego, na którym ustawiał to autologowanie, to ciacho zostanie ustawione i na tym kompie (a jeśli jest to np. komp w kafe to będzie kicha, bo user sobie pójdzie, a ciacho autologowania zostanie ustawione na tym właśnie kompie).
2. Jeśli user nie odwiedzał witryny dłużej niż miesiąc to i tak ciacho wyleci i po odwiedzeniu vortalu za 2 miesiące nie zostanie zalogowany autmatycznie.
Co robić :?:
Seth
28.02.2003, 12:54:42
Jedyne sensowne wyjscie to wlasnie ten update. Tylko, ze zrobil bym tak, ze info o tym czy jest wlaczone automatyczne logowanie czy nie wrzucil bym do ciacha. I dopiero na podstawie tego tworzyl bys nowe usuwajac poprzednie.
BzikOS
28.02.2003, 12:58:07
Ale to nie rozwiązuje problemu z punktu drugiego :?
scanner
28.02.2003, 13:09:14
Wtrącę słowko...
Wydaje mi się że drugi problem można pominąć. W sumie po dwu miesiącach nic nikomu się nie stanie jeśli wpisze login i hasło.
Zamiast tego w formularzu logowania zamieścił bym obok checkboxa "Loguj automatycznie" mały dopisek w stylu np. "Autologowanie wygasa po miesiącu niebytności".
Seth
28.02.2003, 14:29:25
Cytat
"Autologowanie wygasa po miesiącu niebytności".
Zgadzam sie ze scanner'em i jezeli dobrze zauwazylemna forum phpBB jest to samo. Po dluzszej niebytnosci

musisz znowu sie zalogowac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.