Flanker
29.07.2010, 12:10:24
Witam serdecznie
Posiadam listę checkbox pobieraną z bazy danych (a więc nie statyczną) i chciałbym przekazać value wybranych checkboxów metodą GET. Niestety skrypt robi to w ten sposób:
skrypt.php?checkbox=1&checkbox=2&checkbox=3
Przez to GET tak naprawdę przekazuje tylko ostatni zaznaczony checkbox. Czy jest możliwość ustawienia, aby przesyłać te informacje np. w postaci:
skrypt.php?checkbox=1,2,3
Ma to być wyszukiwarka dlatego chcę to zrobić na GETcie, jednak jeśli nie ma takiej możliwość skonstruuję to za pomocą POSTa.
Dziękuję i pozdrawiam
fander
29.07.2010, 12:23:14
pokaż skrypt generujący checkbox-y
Flanker
29.07.2010, 12:36:28
{
echo "<p><input type='checkbox' name='poszukiwania' value='".$poszukiwanie['id_poszukiwania']."' />".$poszukiwanie['nazwa_poszukiwania']."</p>"; } ?>
Standardowa lista.
krispak
29.07.2010, 12:42:47
A jakbyś checkboxy numerowal, np checkbox1, checkox2.. A pozniej sprawdzal z geta jakie masz zmienne
albo
ustaw dla checkboxow name="poszukiwania[]" i bedziesz mial jako tablice
i wynik bedzie
(
[0] => 1
[1] => 2
)
Flanker
29.07.2010, 12:50:09
Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, jednak oprócz tej listy jest jeszcze parę innych inputów i druga taka lista.
Przy zaznaczonych np. 20 elementach na listach link byłby niesamowicie długi.
Próbowałem jako tablicę, niestety GET zachowuje się w inny sposób:
skrypt.php?poszukiwania[]=2&poszukiwania[]=3&poszukiwania[]=4
Edycja:
Mimo wszystko wrzuca to do tablicy, denerwujący jest jedynie ten generowany bardzo długi adres.
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak w inny sposób rozwiązać ten problem?
erix
29.07.2010, 13:07:53
Bez JS - zapomnij.
Flanker
29.07.2010, 13:12:32
A gdybym chciał to zrobić z JavaScriptem, czy mój tok rozumowania jest ok (dopiero poznaję JS):
Po wykonaniu akcji (np. kliknięciu szukaj) JavaScriptem pobieram wyniki, kształtuję adres ze wszystkimi wprowadzonymi zmiennymi GET i przekierowuję na niego.
Jest to dobry sposób?
erix
29.07.2010, 14:21:26
Cytat
Po wykonaniu akcji (np. kliknięciu szukaj) JavaScriptem pobieram wyniki, kształtuję adres ze wszystkimi wprowadzonymi zmiennymi GET i przekierowuję na niego.
Tak.
Cytat
Jest to dobry sposób?
Nie - bez JS nie zadziała.
Flanker
29.07.2010, 22:16:24
Jeżeli komuś kiedykolwiek będzie potrzebne to gotowy kod JS do tego problemu
w tym wątku.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.