Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazanie kilku wartości checkbox metodą GET
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Flanker
Witam serdecznie

Posiadam listę checkbox pobieraną z bazy danych (a więc nie statyczną) i chciałbym przekazać value wybranych checkboxów metodą GET. Niestety skrypt robi to w ten sposób:
skrypt.php?checkbox=1&checkbox=2&checkbox=3

Przez to GET tak naprawdę przekazuje tylko ostatni zaznaczony checkbox. Czy jest możliwość ustawienia, aby przesyłać te informacje np. w postaci:
skrypt.php?checkbox=1,2,3

Ma to być wyszukiwarka dlatego chcę to zrobić na GETcie, jednak jeśli nie ma takiej możliwość skonstruuję to za pomocą POSTa.

Dziękuję i pozdrawiam
fander
pokaż skrypt generujący checkbox-y
Flanker
  1. <?php while ($poszukiwanie=mysql_fetch_array($poszukiwania))
  2. {
  3. echo "<p><input type='checkbox' name='poszukiwania' value='".$poszukiwanie['id_poszukiwania']."' />".$poszukiwanie['nazwa_poszukiwania']."</p>";
  4. } ?>

Standardowa lista.
krispak
A jakbyś checkboxy numerowal, np checkbox1, checkox2.. A pozniej sprawdzal z geta jakie masz zmienne

albo

ustaw dla checkboxow name="poszukiwania[]" i bedziesz mial jako tablice

i wynik bedzie
  1. (
  2. [0] => 1
  3. [1] => 2
  4. )
Flanker
Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, jednak oprócz tej listy jest jeszcze parę innych inputów i druga taka lista.
Przy zaznaczonych np. 20 elementach na listach link byłby niesamowicie długi.

Próbowałem jako tablicę, niestety GET zachowuje się w inny sposób:
skrypt.php?poszukiwania[]=2&poszukiwania[]=3&poszukiwania[]=4

Edycja:
Mimo wszystko wrzuca to do tablicy, denerwujący jest jedynie ten generowany bardzo długi adres.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak w inny sposób rozwiązać ten problem?
erix
Bez JS - zapomnij.
Flanker
A gdybym chciał to zrobić z JavaScriptem, czy mój tok rozumowania jest ok (dopiero poznaję JS):
Po wykonaniu akcji (np. kliknięciu szukaj) JavaScriptem pobieram wyniki, kształtuję adres ze wszystkimi wprowadzonymi zmiennymi GET i przekierowuję na niego.
Jest to dobry sposób?
erix
Cytat
Po wykonaniu akcji (np. kliknięciu szukaj) JavaScriptem pobieram wyniki, kształtuję adres ze wszystkimi wprowadzonymi zmiennymi GET i przekierowuję na niego.

Tak.

Cytat
Jest to dobry sposób?

Nie - bez JS nie zadziała.
Flanker
Jeżeli komuś kiedykolwiek będzie potrzebne to gotowy kod JS do tego problemu w tym wątku.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.