Jak już pisałem na forum (może ktoś kojarzy) tworzę nieduży systemik do katalogowania i oceniania moich planszowych gier. Chciałbym, aby była możliwość oceniania ich przez odwiedzających (możliwe, że kiedyś to się rozrośnie

Następnie wrzucam wynik do pliku, z niego robię tablicę, przy wywoływaniu listy gier includuje go, i biorę "nr" odpowiadający identyfikatorowi. Teraz pojawia się problem. Jeżeli założymy, że baza gier się rozrośnie (na początek będzie tam zbiór mój i kilku kolegów ze studiów) i wyniesie (luźno liczymy) 500 pozycji, to jak będzie z wydajnością? Chcemy zrobić więcej rankingów, m.in. wg wydawcy i roku wydania, to wszystko to są zapytania, pobierające przecież pięćset rekordów.
SELECT @i:=@i+1 nr, games_id, ratings_gameid, ratings_rate, COUNT(ratings_gameid) AS much, SUM(ratings_rate)/COUNT(ratings_gameid) AS all_ratings FROM games LEFT JOIN ratings ON games_id = ratings_gameid GROUP BY games_id ORDER BY all_ratings DESC
Pomyślałem, żeby pobieranie rankingu zrobić w CRONie, raz na dobę. Ale wówczas problemem będzie to, że sortuję wyniki przez średnią arytmetyczną ocen. Mógłbym zamiast umieszczać wyniki w pliku, dawać je do bazy, ale problem główny leży w tym, czy zwykłe konto na serwerze "wydoli" z częstą aktualizacją takich rankingów, powiedzmy... no, szczerze, to przy każdej oddanej ocenie. A może macie jakiś inny sposób na ranking sortowany wg ocen?
Korzystam z ADOdb, gdyby to miało w czymś pomóc.