Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz i przesłanie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Blackmoore
Witam, piszę swój pierwszy sklep internetowy i brakuje mi pomysłu jak zrobić jedną rzecz.

Jestem w panelu administracyjnym i chcę edytować zamówienie.
Obecnie wygląda to tak:

Dane pobierane są z bazy danych mysql więc ilość przedmiotów do edycji może być różna. Każdy przedmiot ma swoje id i chcę zmodyfikować jego cenę, jak teraz metodą POST przesłać id przedmiotów które mają być zmodyfikowane wraz z wartością do zmodyfikowania?

normalnie przesyłam tak:
  1. <input type="hidden" name="id" <?php echo "value=\"$id_przedmiotu\"";?>/>
  2. <input type="text" name="nowa_wartosc" <?php echo "value=\"$stara_wartosc\"";?> size="30"/>

lecz w tym przypadku te 2 linijki mogą mi się powtarzać 20 razy w jednym formularzu.

Czy na $_POST[''] mogę wywołać pętlę foreach? Wtedy bym sobie inkrementował w formularzu wartość name w input (np: <input type="hidden"<?php echo "name=\"$numerek\"";?>/>, później $numerek++) i dla każdego name w $_POST wywołałbym update informacji w badzie dla konkretnego id.
Czy ma ktoś jakiś inny pomysł jak przesłać te dane?

mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłem mój problem, jakby coś było nie jasne to oczywiście wytłumaczę smile.gif

Koshin
Możesz zrobić tak:

1. <?php echo "<input type=\"text\" name=\"nowa_wartosc[$id_przedmiotu]\" value=\"$stara_wartosc\" size=\"30\"/>"; ?>

i potem foreach na $_POST[nowa_wartosc] które będzie tablicą - klucze - id_przedmiotu, wartości - ceny
Blackmoore
Dzięki, foreach śmiga smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.