Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]foldery
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szmerak
Jest jakaś funkcja która pozwala wczytać i wylistować tylko foldery, by nie pokazywał plików tylko same foldery.?
Zyx
Taka funkcja działałaby na zasadzie odfiltrowania rzeczy, które nie są katalogami, a to jest coś, co równie dobrze możesz sam napisać, korzystając z gotowych funkcji...
skowron-line
Cytat(Zyx @ 6.12.2009, 19:33:25 ) *
Taka funkcja działałaby na zasadzie odfiltrowania rzeczy, które nie są katalogami, a to jest coś, co równie dobrze możesz sam napisać, korzystając z gotowych funkcji...

Lub
http://luktom.net/blog/112-iteratory-w-php...rectoryiterator
szmerak
wiem wiem że jest funkcja is_dir ale zabardzo ona mi nie pomaga. Może dam kawałek kodu do listowania plików

1. <?php
  2. define('NOT','listowanie.php');
  3. // funkcja wyswietlajaca
  4. function wyswietl($nazwa){
  5. $rozmiar = filesize('user/'.$_SESSION["username"].'/'.$nazwa.'');
  6. $kb = $rozmiar/1024/1024;
  7. $kilo = round($kb, 2);
  8. echo '<tr><td><a href="download.php?id='.$nazwa.'&user='.$_SESSION["username"].'" target=new>'.$nazwa.'</a></td><td>'.$kilo.' MB</td><td><a href="?akcja=del&delete='.$nazwa.'" alt="usuń plik">USUŃ</a></td></tr>';
  9. }
  10. // funkcja glowna
  11. function pliki(){
  12. $kat = opendir('user/'.$_SESSION["username"].'');
  13. while(false !== ($file = readdir($kat)))
  14. {
  15. if ($file != '.' && $file != '..' && $file != 'index.php' && $file != '.htaccess'){ echo wyswietl($file);
  16. ; }
  17. }
  18. }
  19. ?>

Mam zamiar zrobić tak aby na środku strony wyświetlało pliki a z lewej strony w menu katalogi. ^^

Tak wogóle to można zobaczyć ten skrypt cały na stronie
http://www.od-ciebie.com ponieważ jestem w trakcie tworzenia jej.
Zyx
Pomaga, pomaga. Uświadom sobie po prostu, że możesz najpierw nazwy plików powrzucać w dwie tablice, w zależności od tego czy coś jest plikiem czy nie, a później zawartość jednej wyświetlić po jednej stronie, a drugiej po drugiej.
szmerak
myśle że dobry pomysł z tymi tablicami tylko jak to wykorzystać w praktyce. Jakieś wskazówki?
koderrr
  1. $check=glob("*");
  2.  
  3. if (!empty($check))
  4. {
  5. foreach (glob("*") as $folder) {
  6.  
  7. if (is_dir($folder))
  8. {
  9. echo $folder;
  10. }
  11. }
  12. }
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.