Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łączenie zmiennych na podstronach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Poldek
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w jaki sposób do zmiennej z indeksu
($id) dodać zmienną występującą na podstronie (&podstrona) i nadać jej konkretną wartość, tak, aby link htmla wyglądał następująco:
.../index.php?id=podstrona&podstrona=jakaś_wartość.
Seth
Po pierwsze pomyliles fora.

Kod
...

$url = 'index.php?id='.$_GET['id'].'&podstrona='.$jakas_wartosc;

...
Poldek
W pilku indexu znajduje się formuła:

$FORM=array_merge($HTTP_POST_VARS, $HTTP_GET_VARS);
if(isset($FORM['id'])){$id=$FORM['id'];}

Następnie prosta funkcja warunkowa if, else if... else.
W jednym z warunków poleceniem include włączana jest podstrona.php
I tu zaczynają się kłopoty.
Jeśli nadam zmiennej $id wartość $podstrona ($id==$podstrona)
działa to prawie bez zastrzeżeń. W chwili, gdy zmiennej $podstrona nadaję wartość wszystko się wywraca, wracając do indexu z pustymi rękoma (ostatni warunek indexu - "taka strona nie istnieje")

Z php zetknęłam sie dwa tygodnie temu po raz pierwszy - być może mówimy o tym samym, tylko inaczej...

Jedno jest pewne - to nie działa.

Pozdrawiam
Poldek==ona
kurtz
Cytat

działa to prawie bez zastrzeżeń. W chwili, gdy zmiennej $podstrona nadaję wartość wszystko się wywraca, wracając do indexu z pustymi rękoma (ostatni warunek indexu - "taka strona nie istnieje")

Z php zetknęłam sie dwa tygodnie temu po raz pierwszy - być może mówimy o tym samym, tylko inaczej...

1) nie musisz mergowac tablic - masz jedna wspolna ktora zawiera GET i POST - $_REQUEST
2) zeby przypisac uzywa sie = a nie == - moze masz taki blad
3) uff nie bardzo rozumiem co robisz - jak sie wywala to zorb po prostu var_dump($id) i var_dump($podstrona) i sprawdz co sie dzieje. jak chcesz przechocic przez okreslone podstorny to moze przejrzystszy bedzie case?

ps
jak masz if po issecie to jesli nie ma $_GET['id'] to nie ma tez $iid wiec na tym moze sie wywala.
Poldek
Cześć.

Nawet nie podziękowałam za pomoc. Strona już działa. Rzeczywiście, lepszym rozwiązaniem było switch i case.
Dziękuję

Poldek

Cytat
Cytat

1) nie musisz mergowac tablic - masz jedna wspolna ktora zawiera GET i POST - $_REQUEST
2) zeby przypisac uzywa sie = a nie == - moze masz taki blad
3) uff nie bardzo rozumiem co robisz - jak sie wywala to zorb po prostu var_dump($id) i var_dump($podstrona) i sprawdz co sie dzieje. jak chcesz przechocic przez okreslone podstorny to moze przejrzystszy bedzie case?

ps
jak masz if po issecie to jesli nie ma $_GET['id'] to nie ma tez $iid wiec na tym moze sie wywala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.