Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien mały (?) problem z "przyjaznymi url-ami". Mianowicie przeczytałem artykuł http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/pomys.../przyjazne_urle , bardzo fajne rozwiązanie, ale posiada jedną wadę.
Wpadłem na patent, prawie całkowitego (bez indexa) pozbycia się plików php w public_html. Chodzi o to, że plik index.php includuje "głowny engine", ten znowu robi właśnie taką tablice PATCH_INFO, która trafia do switchowej "maszynki" i generowana zostaje odpowiednia strona. Wszystko pięknie ładnie gdyby nie jeden problem. Gdy chcę np. przeglądać profile użytkowników moim sposobem, czyli "www.mojastrona.pl/profile/212" wyskakuje mi 404, że nie ma takiego katalogu. Pewnie i słusznie, bo skąd apache może wiedzieć, ze chce się odwołać do "www.mojastrona.pl/index.php/profile/212".
Myślałem nad 2 rozwiązaniami. Tak jak to w artykule jest napisane. Porobić osobne pliki, index.php, profile.php i "usunać" .php przez .htaaccess. Ale to mnie nie satysfakcjonuje, bo wiem, że DA SIĘ zrobić to inaczej (np. tinyurl.com ma po adresie www.tinyurl.com/abcdef od razu "kod" odwołujący się do skróconego adresu, chyba nie tworzy tego katalogu?) pozatym takie rozwiązanie dalej jest złe bo z profile.php nadal musiał bym includowac główny engine i wszystko idzie się..
2 rozwiązanie, zostawić tak jak jest, ew zmienić index.php na coś krótszego np. a.php. Potem usunąć .php i przed każdym adresem dodawać www.mojastrona.pl/a/profile/2122. Też niefajne, ale działa.
Macie może jakieś inne propozycje? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję:)