Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Bezpieczeństwo podstrony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
shark121
Mam jedno krótkie pytanie odnośnie zabezpieczania dostępu dla niepowołanych osób do jednej z podstron. Mianowicie, zrobiłem inputa do którego należy wpisać hasło dostępu, które następnie porównywane jest z hasłem ustalonym przeze mnie. Jeśli oba hasła będą się zgadzać użytkownikowi zostanie wyświetlona dalsza zawartość. Nic z mysql, samo php. Czy jest to bezpieczne?
zzeus
kodowane md5() questionmark.gif
shark121
niestety tego nie wiem, ponieważ taki system zabezpieczeń do panelu administracyjnego posiada pewna strona, a ja próbuje ich przekonać że nie jest to najbezpieczniejszy sposób ochrony
Spawnm
a dane przesyłane get czy post?
jak get to nie jest bezpieczna smile.gif
shark121
nie no jasne, że POST tongue.gif
ostrylg
A gdzie przechowujesz ustalone przez siebie hasło ?
shark121
czytaj mój ostatni post, hasło najprawdopodobniej jest w zmiennej i jest tylko porównywane
krowal
W sumie to jest tak samo bezpieczne jak sprawdzanie danych z bazy. W końcu nie poznasz hasła dopóki nie będziesz miał dostępu do plików na serwerze. A jeśli masz dostęp do plików na serwerze to równie dobrze możesz całkiem wyłączyć sprawdzanie poprawności hasła i wtedy już nie ma znaczenia czy jest to hasło pobierane z bazy czy przechowywane w zmiennej smile.gif
Spawnm
ale jeśli hasło jest w bazie i dane do pokazania są w bazie to zwykły LFI nie wystarczy do odczytu info tongue.gif
Tyle że pojawia się zagrożenie ataku sql injection winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.