Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] horror z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
axeld
Mam problem z polskimi znakami. Szukałem i stosowałem różne rozwiązania przez googla, ale naprawde nic nie pomaga.

Mam bazę danych w formacie latin2_general_ci i stronę z kodowaniem ISO-2 i wszystko chodzi dobrze.

Ale w tej bazie są też tabele założone przez WordPress, w którym jest kodowanie chyba utf8, bo w phpMyAdmin widzię krzaki.

Po wyciągnięciu danych z tych tabel na mojej stronie ISO2 mam takie coś:

Próbowałem już iconv, ale zupełnie nie działa, próbowałem już różnych str_replace, ale nic nie działa.

Jak przekonwertować ten wynik na latin2, czyli ISO2 ?

Z góry dzięki.
mls
set names
Rafal Filipek
moze to ci pomoze : http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/cha...connection.html
megawebmaster
Próbowałeś komendą SQL - "SET NAMES latin2"? Przy okazji - w dzisiejszych czasach strony powinny być budowane w oparciu o zestaw UTF8.

EDIT: Widzę, że 2 osoby mnie wyprzedziły winksmiley.jpg
Kethrax
@megawebmaster: dokładnie właśnie takie kodowanie powinno się stosować. Popieram.
@axeld: pracujesz na windzie czy jakimś linuchu ? Też miałem różne problemy z kodowaniem. 1 podstawowa zasada - wszstkie pliki i dane zapisuj w jednym kodowaniu *.php; *.sql itp itd ...

winda: używaj phpMyadmin zakładka SQL, konsola windy ma inne kodowanie smile.gif (SET NAMES (utf8) )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.