Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Różne formatowanie tekstu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Indianin
Czy (a jeżeli tak , to jak) można odzytać z jednego pliku zawartość formatując ją na różne sposoby .
Przykład : plik.txt
Kod
-----

normalny tekst

----

....

<br><b>kod html</b><br>

....

////

<?

echo "kod php";

?>

////
Efekt miałby być taki :

normalny tekst
kod html
<?
echo;
?>
marlowe
Hmm.. strasznie to pokomplikowałeś i nie wiem czy rozumiem dobrze co masz na myśli ale jeśli chodzi Ci o to, że na stronie chcesz wkleić zawartość jakiegoś pliku ale chcesz by można ją na różne sposoby formatować (np. wkleić tekst, który w zależności od zmiennej będzie wyświetlany na różna sposoby) (chociaż jeśli o to chodzi o to zupełnie nie rozumiem Twojego "przykładu") to sądzę, że należy po prostu odpowednio przetworzyć treść tego pliku- np. poprzez wyrażenia reguralne. Ale bardzo możliwe że nie o to chodzi- napisz proszę jaśniej.
Pozdrawiam
Bartek
spenalzo
Ano można, było więc spróbuj poszukać (coś o bbcode - tym trzeba sie sugerowac).

Do kolorowania kodu php możesz użyć funkcji [manual:af57890e6c]highlight_string[/manual:af57890e6c].
Indianin
Chodzi mi o to jak zastosować funkcje np : highlight_string() tylko wtedy gdy tekst znajduje się między //// oraz //// , albo nl2br(htmlspecialchars()) gdy tekst jest między .... i .... ?
menic
To wyciagaj pregiem kawałek miedzy np. // a i potem na nim użyj juz dowolnej funkcji do formatowania winksmiley.jpg
BzikOS
Początkujący => php
BzikOS
O coś takiego chodzi?

[php:1:275f9bb507]<?php
$filename = 'plik.txt';
$fd = fopen( $filename, 'r' );
$contents = fread( $fd, filesize( $filename ) );
fclose( $fd );

$contents = highlight_string( $contents, TRUE );
$contents = str_replace( Array('&lt;', '&gt;', '<?', '?>'), Array('<', '>', '&lt;?', '?&gt;'), $contents );
print( $contents );
?>[/php:1:275f9bb507]
Indianin
Bingo . Efekt jest dokładnie taki , jakiego oczekiwałem . Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.