Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mój domowy prosty serwer
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
poxrimex
Chciałbym się zapytać czego mogę oczekiwać i czy wogule mogę oczekiwać od servera
domowy pc:
Pentium III 800 MHZ
3x128 RAM
HDD 30 GB

Ile taki serwer jest w stanie obslużyć użytkowników (Php mysql mam też na myśli) i czy bezpiecznie
jest go stawiać jako server www 24/7 ?
Cezar708
to tak jakbyś zapytał:
Czy mój fiat jest w stanie przewieźć?
Odpowiedź mogła by być:
Tak, Twój fiat jest w stanie przewieźć zakupy ze sklepu.
lub
Nie, Twój fiat nie jest w stanie przewieść składu węgla dla północnej Polski.

Jeśli nie napiszesz jaki ruch Twój serwer ma obsłużyć, jakie jest oprogramowanie oraz jakie są skrypty php to nikt nie odpowie Ci na to pytanie.

Więcej szczegółów.

Pozdrawiam
poxrimex
hmm o to chodzi, że ja chcem się dowiedzieć jaki ruch może obsłużyć taki komputer, oprogramowanie załóżmy Windows Xp, Apache, Php, Mysql
sticker
Może spróbuj to potestować, wyślij jakimś softem wiele żadań do serwera i zobaczysz jaki jest czas odpowiedzi na żądanie. (dodatkowo obciążając przy żądaniach baze dodaj tam jakies 3 powiązane tabelki i dodaj z milion rekordów) Pozniej sobie trzeba poszukać na sieci informacji jaki czas odpowiedzi z serwera jest akceptowalny (moze jest jakas norma na ten temat - mozesz sie porownywać z nasza-klasa - jesli taki sam to jest do dupy ;P )
poxrimex
No no rozumiem o co biega biggrin.gif

Ps. Zdaje się, żę nasza klasa już ma nowe serwery

, a jakbym postawił wiem, że to amatorka ale jakbym czysty html
to dużo osób może serw obsłużyć? tongue.gif
Cezar708
Wcale czysty HTML nie musi być `amatorką` nie zawsze jest powiedziane, że strona musi być generowana automatycznie. Na przykład jeśli masz stronę, która rzadko się zmienia, to z powodzeniem możesz użyć czystego HTML (albo z ewentualnymi bardzo prostymi i szybkimi wstawkami HTML).
Tak naprawdę systemy keszowania opierają się na wygenerowaniu stron HTML i zapisaniu ich na dysku i później można z nich korzystać jak ze zwykłych plików HTML (oczywiście piszę to w dość sporym uproszczeniu).

Reasumując, Jeśli na serwerze postawisz statyczne strony html (bo tylko tyle będzie Ci potrzebne) to serwer zdecydowanie zwiększy swoje możliwości jeśli chodzi o liczbę odwiedzających.

Pozdrawiam
poxrimex
Hmm czy możliwe jest podanie jakiś konkretów w jakim przedziale może dziennie obslugiwać serwer użytkowników na stronie z (prawie) cały czas tą samą treścią - html,css
Cezar708
Odpowiedź na to pytanie nigdy nie jest jednoznaczna, tak naprawdę to musisz brać pod uwagę taką jednostkę jak Erlang. Ona Ci powie ile jesteś w stanie na raz obsłużyć użytkowników.

Proponuję zrobić tak jak mówił sticker po prostu przetestuj jakimś softem i sprawdź do jakiego obciążenia jesteś zadowolony z pracy serwera.

Ale `na oko` mogę Ci powiedzieć, że jeśli jest to serwer na własne potrzeby i będą z niego korzystali znajomi i będziesz korzystał ze stron statycznych to w zupełności taki serwer powinien Ci wystarczyć

Pozdrawiam
f25
Nie ma co radzić - są opcje dwie - przeliczysz, wyliczysz, oszacujesz wydajność sprzętu, zrobisz doktorat i będziesz miał teoretyczną pewność... Druga - odpal - i patrz, czy przypadkiem nie robi się wolno. Jak serwis zacznie zarabiać, to sprzęt już nie będzie problemem. Jeśli serwis jest niekomercyjny - dopóki nie postawisz wodotrysków to powinno śmigać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.