Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [INNE] zastąpienie AJAXa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
CuteOne
Witam

mam do napisania stronę obsługującą zakłady bukmacherskie. Klient zażyczył sobie aby powiadomienia o wydarzeniach (rozpoczęcie / zakończenie meczu, wygranie / przegranie zakładu) pojawiały się bez konieczności odświeżenia strony. Na myśl od razu przychodzi mi AJAX, który sprawdzał by co określony czas czy nastąpiło jakieś nowe zdarzenie.

Moje pytanie dotyczy kwestii zastąpienia AJAXa inną technologią, która dawała by możliwość ciągłego "nasłuchu" bez konieczności odświeżania strony.

Macie jakieś ciekawe propozycje?

Z góry dzięki smile.gif

Edit:: właśnie zauważyłem, że napisałem temat w złym dziale tak więc proszę Moderatora o przeniesienie.
vermis
Chyba zostaje Ci tylko jakiś aplet w Javie. W apletach o ile dobrze pamiętam to można nasłuchiwać serwer czy nastąpiło jakieś zdarzenie i nie musisz odpytywać serwera cały czas. Ewentualnie jeszcze zostaje flash.
Mephistofeles
Comet, ale technologicznie to praktycznie to samo.
CuteOne
Dzięki za odpowiedzi,

hmm JAVA odpada ponieważ nie mamy nikogo kto by umiał poprawnie zaprogramować taki aplet ;/

Co do Flasha to musiał by współgrać z poruszaniem użytkownika po stronach innymi słowy przejście ze strony A.php na B.php nie mogło by wymusić ponownego pobrania Flasha (właśnie jest to możliwe?)

Pozdrawiam
Fifi209
Ja znalazłem coś takiego
#luq
Dokładnie tak jak piszę @Mephistofeles.
Ostatnio wypuszczono nową stabilną wersje node.js
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.