Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wersja LOG a STANDARD
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
harmag
Witam

Mam strone napisana w php wykorzsytjaca baze MySQL. Na moim serwerze mam wersje bazy 4.0.22-log. Wszystko dziala poprawnie.

Kiedy przerzucilem strone na inny serwer, gdzie baza jest w wersji 4.0.20-standard, to mam bledy w zapytaniach:

Kod
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /sciezka/plik.php on line (numer lini)

blad wywala sie przy kadym zapytaniu. oto kilka z nich:

1. SELECT * FROM wiadomosci w,pracownicy p WHERE w.id_pr=p.id_pr ORDER BY id_w DESC LIMIT 15

1. SELECT * FROM pracownicy WHERE login='" .$_POST["login"]. "' AND haslo='" .$_POST["pass"]. "';

domyslam sie ze to rownica wersji, czy mam racje ? jezeli tak to gdzie jest blad ktory przeszkadza w 4.0.20-standard
scanner
pokaż co pokazuje funkcja mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zaraz po wywołaniu zapytania.
harmag
problem jest w tym ze admin serwera jest bardzo niechetny (w dolkadnie rzecz ujmujac - W OGOLE nie chetny) do udostepnienia mi konta na serwerze tak abym mogl sobie grzebac w zrodlach, i tylko pozwolil mi przy nim osobiscie wrzucic strone na serwer. Teraz bedac w domu nie mam za bardzo mozliwosci dodac wywolania tej funkcji w skrypcie sad.gif Postram sie to zrobic jak najszybciej, kiedy spotkam sie z nim.

czy nie podejzewasz moze ze to cos z cudzyslowami, a dokladniej - z ujmowaniem nazw kolumn w cudzyslowia sad.gif Nigdy tak nie robilem i nie mialem problemow, az do dzisiaj.
scanner
Nie, nie podejrzewam.
Admina na odstrzał, bo to jakiś paranoik.

Bardziej podejrzewam błąd ludzki, czyli np. błąd w nazwach tabel, lub parametrach przekazywanych do zapytania.
Dlatego pokaż mysql_error()
harmag
prosba do admina o zalozenie konta chociaz na kilka godzin zostala wlasnie wyslana przed momentem, zobaczymy jak zostanie rozpatrzona smile.gif

tabele na jednej i drugiej bazie sa identyko, bo zdumpowalem sobie baze w domu i potme tylko wywolalem na miejscu skrypt ze wszystkimi CREATE'ami , INSERTami itp.
nawet zrobilem kilka selectow z palca na miejscu, zeby sprawdzic czy baza sie dobrze odtworzyla.

wyglada na to ze tlyko ten mysql_error() moze nam cos powiedziec sad.gif czekam na odpowiedz admina w sprawie tymczasowgo konta.

//edit
ok ... wszystko rozwiazane. Dzieki scanner, mysql_error wszystko wyjansil.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.