smietek
20.03.2008, 08:37:27
Mam taki problem. Mam plik konfiguracji, w którym przechowuje dane jako zmienne, tak, aby potem można było ten plik includować i pobierać dane od razu, np. $jakaś_potrzebna_dana = config[ta_dana].
Wszystko było dobrze, dopuki nie chciałem zrobić edytowania niektórych danych. Jak to zrobić, aby np. podmienić tylko jedną wartość dla jednej zmiennej w pliku, a potem to zapisać?
Cysiaczek
20.03.2008, 09:06:55
Są dwa wyjścia
1. Wyrażanie regularne
2. Konfigurację przechowujesz w ludzkim formacie: XML, INI, YAML i potem generujesz z tego plik php.
Pozdrawiam.
smietek
20.03.2008, 09:41:40
A jak prościej niż w XML i reszcie zrobić plik konfiguracyjny? Bo na tym co podałeś to się za bardzo nie znam.
Cysiaczek
20.03.2008, 09:48:53
Hm? Jak prościej? Jeśli masz bardziej "ludzki" format pliku, ty łatwiej jest napisać program, który wyciągnie z tego dane, stworzy na ich podstawie formularz, po wypełnieniu którego dane znów zostaną zamienione na ten plik (XML, INI). Z XML generujesz potem tablicę, albo obiekt. Takie struktury można wykorzystać jako konfigurację. Nie znam prostszego sposobu. Zerknij do manuala do rozdziałów poświęconych XML. Zainteresuj się również funckją
parse_ini_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Pozdrawiam