Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmiany w pliku config.php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smietek
Mam taki problem. Mam plik konfiguracji, w którym przechowuje dane jako zmienne, tak, aby potem można było ten plik includować i pobierać dane od razu, np. $jakaś_potrzebna_dana = config[ta_dana].
Wszystko było dobrze, dopuki nie chciałem zrobić edytowania niektórych danych. Jak to zrobić, aby np. podmienić tylko jedną wartość dla jednej zmiennej w pliku, a potem to zapisać?
Cysiaczek
Są dwa wyjścia

1. Wyrażanie regularne
2. Konfigurację przechowujesz w ludzkim formacie: XML, INI, YAML i potem generujesz z tego plik php.

Pozdrawiam.
smietek
A jak prościej niż w XML i reszcie zrobić plik konfiguracyjny? Bo na tym co podałeś to się za bardzo nie znam.
Cysiaczek
Hm? Jak prościej? Jeśli masz bardziej "ludzki" format pliku, ty łatwiej jest napisać program, który wyciągnie z tego dane, stworzy na ich podstawie formularz, po wypełnieniu którego dane znów zostaną zamienione na ten plik (XML, INI). Z XML generujesz potem tablicę, albo obiekt. Takie struktury można wykorzystać jako konfigurację. Nie znam prostszego sposobu. Zerknij do manuala do rozdziałów poświęconych XML. Zainteresuj się również funckją parse_ini_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.