Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] instal.php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kononowicz
Witam.

Mam sobie strone www w phpie i mysqlu na serwerze lokalnie. chciałby wszystkie dane z tabel i same tabele utworzyć (skopiować) na innym serwerze automatycznie za pomocą jakiegos skryptu. jak to zrobic?? W xamppie na serwere lokalnym jest katalog mysql i tam są dane z bazy ale są w dziwnych formatach. jak najprosciej sobie z tym poradzić??
Cienki1980
Napisać skrypt php, który wyciągnie wszystkei dane o tabelach oraz wszystkie dane z tych tabel, odpowiednio je przerobi i stworzy gotowy plik php którego uruchomienie spowoduje stworzenie tych tabel oraz wprowadzi wartośći.
kononowicz
Cytat(Cienki1980 @ 6.02.2007, 16:40:19 ) *
Napisać skrypt php, który wyciągnie wszystkei dane o tabelach oraz wszystkie dane z tych tabel, odpowiednio je przerobi i stworzy gotowy plik php którego uruchomienie spowoduje stworzenie tych tabel oraz wprowadzi wartośći.

no właśnie co zrobić to mniej więcej wiem ale jak questionmark.gif oto jest pytanie tongue.gif

Edit: zawsze korzystałem w phpmyadmina i nawet nie wiem jak sie tworzy tabelke za pomocą phpa...

np. eksportowałem tabele z phpmyadmina i zrobiłem takie cos:

1. <?php
  2. if(mysql_query("CREATE TABLE `towaryaaa` (
  3. `ID` int(255) NOT NULL auto_increment,
  4. `TOWARY` varchar(255) collate utf8_polish_ci default NULL,
  5. `ID_DZIALY` int(10) default NULL,
  6. `KOD` varchar(255) collate utf8_polish_ci default NULL,
  7. `CENA` float default NULL,
  8. PRIMARY KEY (`ID`)
  9. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=1"))
  10. echo 'ok';
  11.  else 
  12.  echo 'bad';
  13. ?>

i nie działa: wyskakuje: bad

a po wklejeniu dokladnie tego co exportował phpmyadmin w dział SQL i ze zmnieniona nazwa tabelki wychodzi mi błąd w phpmyadminie:
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\xampplite\phpMyAdmin\libraries\header_meta_style.inc.php:27) in C:\xampplite\phpMyAdmin\libraries\common.lib.php on line 1154
...ale za to dodaje tabele
Cienki1980
wykorzystaj mysql_error() i zobacz jaki błąd zwraca Ci ten kod php. Będziesz wiedział co jest nie tak w tym zapytaniu tworzącym tabelę.
kononowicz
a jak sprawdzić czy istnieje jakas tabela w bazie?
skowron-line
Cytat(Cienki1980 @ 6.02.2007, 17:29:13 ) *
wykorzystaj mysql_error() i zobacz jaki błąd zwraca

jezeli tabela istnieje to mysql_error napewno cie o tym poinformuje
kononowicz
Cytat(skowron-line @ 6.02.2007, 17:58:11 ) *
jezeli tabela istnieje to mysql_error napewno cie o tym poinformuje

chodzi mi o to ze jezeli tabela istnieje to nie ma jej tworzyc... dlatego to potrzebuje
nospor
@kononowicz ostatnie upomnienie: korzystaj z manuala
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-table.html
zobacz jak wyglada skladnia create table a wszystko bedzie jasne
kononowicz
Cytat(nospor @ 6.02.2007, 18:49:17 ) *
@kononowicz ostatnie upomnienie: korzystaj z manuala
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-table.html
zobacz jak wyglada skladnia create table a wszystko bedzie jasne

to juz zrobiłem dlatego sie pytam o cos innego ...

jezeli tabela np. bud istnieje to nie ma robic nic a jezeli nie to ma wykonac taki skrypt:
  1. <?php
  2. if(mysql_query("CREATE TABLE `bud` (
  3. `ID` int(11) NOT NULL auto_increment,
  4. `NAZWA` text collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  5. `OPIS` text collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  6. `ADRES` text collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  7. `LINK` text collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  8. PRIMARY KEY (`ID`)
  9. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=1
  10. "))
  11. echo 'stworzono tabele mysql - bud <br>';
  12. else echo 'bad';
  13. ?>
nospor
Cytat
to juz zrobiłem dlatego sie pytam o cos innego ...
nie, podalem ci linka i powiedzialem bys sie przyjrzal jeszcze raz skladni. masz tam takie cos: IF NOT EXISTS, ktore mowi, ze jesli tabela istnieje to ma jej nie tworzyc (a konkretnie: utwórz jesli nie istnieje).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.