co myslicie o tym, aby zapisywac strone w cookies u klienta?
mam se na przyklad strone:
php sprawdza czy jest wlaczone cookies u klienta - cookies wlaczone:php sprawdza czy jest wlaczone cookies u klienta - cookies wylaczone:pozwala to oszczedzic na transferze!
devnul
18.04.2006, 20:07:29
nie wszyscy mają włączone js i cookies, a chache powinien działać zawsze i wszędzie, zresztą co jeśli podane dane zmienią się (ktoś inny niż dany user je zmodyfijkuje), u danego usera będą one przestarzałe
w cookies mozna zapisac czas kiedy wyslano cookies i porownac go z czasem na serwerze. gdy dane beda stare, to sie je zaktualizuje. to rozwiazanie nie wyklucza rowniez cache'owania po stronie serwera (np. smarty)
devnul
18.04.2006, 20:22:45
jasne, ale mi chodzi o to ze np wysyłasz dane plus czas, np 300 sekund, w trakcie tego gość sobie strone bedzie odswierzał i powiedzmy w połowie (150 sekund po wysłaniu cache ktoś zmieni coś na stronie, a w 160 sekundzie user odswierza strone i ma przestarzałe dane bo nie zaktualizowane. dlatego się to trzyma po stronie serwera, bo zawsze można dane nadpisać w razie zmiany i cache jest aktualny przez cały czas. zresza takie wysyłanie cookies z kodem strony mogło by obciążyć łącze, dysk usera itp. Rozwiązanie zdecydowanie do bani
przeciez strona nie bedzie sie 300 sekund (5min!!!) ladowala. poza tym nie cala strona jest w cookies tylko stale fragmety (patrz moj kod), wiec czesto zmieniajaca sie dane beda dzialaly w identyczny sposob, jak na normalnej stronie (nie beda zapisywane w ciastkach)!
a co? userowi szkoda kilkuset kilobajtow? a przynajmniej serwer nie bedzie musial tracic transferu, co przy duzej liczbie odwiedzin jest wielkim zyskiem (nie tracimy kasy placac za dodatkowy transfer)!
Kuziu
18.04.2006, 20:32:00
Na moje Cacheowanie stałych fragmetnów strony nie ma sensu... przecież moment się pobiera te 2-20 kb. tekstu... a fotki sama przeglądarka cache'uje ... jedyne co mam sens cacheować to zapytania do MYSQL'a przy większych bazach...
Więcej zaoszczędzisz używająć XHTML'a i CSS
devnul
18.04.2006, 20:37:20
dla mnie to żadna argumentacja. a pomysł jest poprostu głupi - nie obrażając nikogo. i te kilka kilobajtów by się rozmnożyło w miare wzrostu używania twojej techniki. zreszta nie chce mi się polemizować. pomysł do bani jak dla mnie
szanuje wasze zdanie. chcialem tylko zobaczyc co inny mysla o takiej technice
aleksander
21.04.2006, 20:45:22
z teog co pamietam cookie moze miec tylko 20kb
Wyniki ankiety chyba mowia wszystko za siebie

Pomysl niestety zly, przekombinowany.. osobiscie polecam sie skupic na `normalnym` cachu.. ktory tak naprawde w malo, ktorym systemie jest dobrze zrealizowany. Brak np. mozliwosci czysczczenia czesci cacha.. przewaznie jest tam jeden guzik czysc caly cache, heh, paranoja
ActivePlayer
21.04.2006, 20:57:22
albo ja mam wrazenie, albo cookiesy są wysylane od klienta do serwera przy kazdym odswierzeniu strony? niezle by musial taki request wazyc...
ActivePlayer: sluszna uwaga. nie przewidzialem tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.