Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cookies a cache'owanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dtb
co myslicie o tym, aby zapisywac strone w cookies u klienta?
mam se na przyklad strone:

php sprawdza czy jest wlaczone cookies u klienta - cookies wlaczone:
  • sprawdza czy cookies ze strona juz sa u klienta, jezeli nie to je wysyla
  • wysyla do przegladarki kod, np.
    1. <cache id="1" />
    2. jakis dynamiczny fragment strony
    3. <cache id="2" />
    4. </body>

i kod js ktory zamiena <cache id="1" /> na tekst w ciasteczkach

php sprawdza czy jest wlaczone cookies u klienta - cookies wylaczone:
  • wysyla normalny kod html
pozwala to oszczedzic na transferze!
devnul
nie wszyscy mają włączone js i cookies, a chache powinien działać zawsze i wszędzie, zresztą co jeśli podane dane zmienią się (ktoś inny niż dany user je zmodyfijkuje), u danego usera będą one przestarzałe
dtb
w cookies mozna zapisac czas kiedy wyslano cookies i porownac go z czasem na serwerze. gdy dane beda stare, to sie je zaktualizuje. to rozwiazanie nie wyklucza rowniez cache'owania po stronie serwera (np. smarty)
devnul
jasne, ale mi chodzi o to ze np wysyłasz dane plus czas, np 300 sekund, w trakcie tego gość sobie strone bedzie odswierzał i powiedzmy w połowie (150 sekund po wysłaniu cache ktoś zmieni coś na stronie, a w 160 sekundzie user odswierza strone i ma przestarzałe dane bo nie zaktualizowane. dlatego się to trzyma po stronie serwera, bo zawsze można dane nadpisać w razie zmiany i cache jest aktualny przez cały czas. zresza takie wysyłanie cookies z kodem strony mogło by obciążyć łącze, dysk usera itp. Rozwiązanie zdecydowanie do bani
dtb
przeciez strona nie bedzie sie 300 sekund (5min!!!) ladowala. poza tym nie cala strona jest w cookies tylko stale fragmety (patrz moj kod), wiec czesto zmieniajaca sie dane beda dzialaly w identyczny sposob, jak na normalnej stronie (nie beda zapisywane w ciastkach)!

a co? userowi szkoda kilkuset kilobajtow? a przynajmniej serwer nie bedzie musial tracic transferu, co przy duzej liczbie odwiedzin jest wielkim zyskiem (nie tracimy kasy placac za dodatkowy transfer)!
Kuziu
Na moje Cacheowanie stałych fragmetnów strony nie ma sensu... przecież moment się pobiera te 2-20 kb. tekstu... a fotki sama przeglądarka cache'uje ... jedyne co mam sens cacheować to zapytania do MYSQL'a przy większych bazach...

Więcej zaoszczędzisz używająć XHTML'a i CSS
devnul
dla mnie to żadna argumentacja. a pomysł jest poprostu głupi - nie obrażając nikogo. i te kilka kilobajtów by się rozmnożyło w miare wzrostu używania twojej techniki. zreszta nie chce mi się polemizować. pomysł do bani jak dla mnie
dtb
szanuje wasze zdanie. chcialem tylko zobaczyc co inny mysla o takiej technice
aleksander
z teog co pamietam cookie moze miec tylko 20kb
sf
Wyniki ankiety chyba mowia wszystko za siebie tongue.gif

Pomysl niestety zly, przekombinowany.. osobiscie polecam sie skupic na `normalnym` cachu.. ktory tak naprawde w malo, ktorym systemie jest dobrze zrealizowany. Brak np. mozliwosci czysczczenia czesci cacha.. przewaznie jest tam jeden guzik czysc caly cache, heh, paranoja tongue.gif
ActivePlayer
albo ja mam wrazenie, albo cookiesy są wysylane od klienta do serwera przy kazdym odswierzeniu strony? niezle by musial taki request wazyc...
dtb
ActivePlayer: sluszna uwaga. nie przewidzialem tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.