Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpiecznie autologowanie z cookies
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AvantaR
Przegladam sobie tak forum i stwierdzilem, ze musze koniecznie poprawic bezpieczenstwo w niektorych miejscach.

Otoz autologowanie mam tak zrobione, ze przy logowaniu tworzy sie po prostu cookie z ID danego uzytkownika. I pozniej przy ladowaniu strony jest sprawdzane czy takie cookie istnieje i czy dane ID jest w bazie danych, jesli jest to normalnie jest user automatycznie logowany. Przeczytalem jednak na forum, ze mozna zmieniac wartosc ciasteczek i wpadlem w lekka panike (na szczescie skrypt jest nadal na moim dysku).

Tak wiec ma ktos moze pomysl jak zrobic takie bezpieczne logowanie? Myslalem nad jakims szyfrowaniem tego ID w cookie, tylko pozniej nie wiem jak je odszyfrowac (jesli w bazie jest niezaszyfrowane).

Prosilbym o pomoc, z gory dziekuje smile.gif

Pzdr
phobos
mozesz zaszyfrowac ta samam metoda id z bazy danych i pozniej sprawdzic czy id w cookies i zaszyfrowane id z bazy sa identyczne
druga sprawa proponuje zebys w cookie tez zapisywal zaszyfrowane haslo
bo t tylko sprawdzasz id a co jesli urzytkownik zmienil haslo bo ktos inny je znal ale ten ktos inny zalogowal sie juz na stronce i ma cokies z id na swoim komputerze questionmark.gif
wtedy ma dostep do danych chociarz urzytkownik zmienil haslo
AvantaR
Dziekuje. Sprobuje, czy istnieja jeszcze jakies inne sposoby. Jak jest to rozwiazane w np. w jakis popularnych forach dyskusyjnych?

Edit: A czy ten ID mam juz umieszczac zakodowany w bazie, czy jak?

Pzdr
phobos
nie nie dajesz zakodowanego id do bazy
tylko potem jak go juz pobierzesz z bazy danych to go zaszyfrujesz i porownujesz z id z cookies
AvantaR
Ale jak go mam pobrac? Tzn. skad bede wiedzial, ze to ten rekord? Cala baze mam przeleciec?

Pzdr
phobos
nie no id to tylkko mowilem jako przyklad jak mozesz to zrobic z zaszyfrowaniem
ja to robie tak w cookies zapisuje logiin i zaszyfrowany pass
potem lacze sie z baza danych i pobieram pass dla tego loginu , ten pass co dostaje zaszyfruje i spr z tym co jest w cookies i jesli sie zgadza to auth=1
AvantaR
I to auth=1 w cookie trzymasz?
phobos
w cookies trzymam tylko login i pass a auth to jest zmienna ktora "mowi mi" czy sa dobre dane w cookies i czy zalogowac urzytkownika
AvantaR
Aaa o to chodzi, dziekuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.